Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedostatečná anestezie - odškodnění bolesti

Dobrý den, mám na Vás dotaz, jak postupovat při stížnosti a odškodnění bolestného a psychické újmy. Dcera rodila císařským řezem, po lokálním umrtvení dcera upozornila lékaře na to, že ještě cítí, jak ji tahá za břicho, lékař se vyjádřil, že ještě počkají minutu. Pak přistoupil k řezu, dcera cítila tlak, myslela si, že to tak má být. Lékař pokračoval a začal rozevírat břišní dutinu. To dcera na operačním stole nadskočila, druha lékařka ihned odstoupila a upozornila lékaře, že má ihned přestat, že pacientka vše cítí. Na to lékař reagoval tak, že to chce dokončit a pokračoval. Při dalším rozevření břišní dutiny dcera již od bolesti zařvala a tak na operačním stole nadskočila, že ji musela anestezioložka přitlačit za ramena ke stolu a ihned přispat. Dcera si prožila neuvěřitelnou bolest a psychickou újmu. Po konzultaci jak s lékařem, tak s primářem, jsme došli k závěru o odškodnění ze strany nemocnice. Děkujeme za vaši radu a pokud je to možné o jakou výši odškodnění je možno žádat mimosoudní cestou.

císař

Odpověď:

 

Dobrý den,

 

píšete, že jste se s nemocnicí již na mimosoudním odškodnění předběžně dohodli. Doporučujeme k dalšímu vyjednávání přizvat na pomoc advokáta, který se specializuje na medicínské právo. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání s nemocnicí bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i přístup ze strany nemocnice bude uvážlivější.

 

Co se týče výše náhrady – podle našich zkušeností nemocnice nebývají příliš vstřícné k mimosoudnímu řešení sporů. Většinou proto doporučujeme požadovat spíše nižší náhradu škody, než která by Vám jinak příslušela. Je vhodné upozornit nemocnici, že takto je dohoda výhodná pro obě strany. Jak se stanovuje výše náhrady škody a z jakých položek se skládá, se dozvíte v často kladených otázkách.

 

Pro stanovení výše škody je také důležité nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který rozhodoval v jednom našem případu. Soud řekl, že výše odškodnění musí zohledňovat preventivní působení odškodnění za poškození práva pacientů. Více o případu se můžete dočíst například zde.

 

Pokud by nakonec nebylo možné dosáhnout mimosoudního odškodnění, zůstává Vám možnost obrátit se s žalobou na soud. Zde však rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem. Je také potřeba zvážit všechna rizika spojená se soudním řízením, soudní náklady, náklady na advokáta atd.

 

Je nutné si dát pozor na promlčecí lhůtu, která je u škod na zdraví dvouletá a začne běžet ve chvíli, kdy se pacient dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Po uplynutí této lhůty totiž nelze nárok u soudu s úspěchem vymáhat. To je také důvod, proč vyjednávat s nemocnicí jen krátce a v případě neúspěchu u mimosoudního jednání je nutné se včas obrátit na soud.

 

Vaše Férová nemocnice

12.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS