Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nechtěný zubní implantát

Dobrý den, před 2 lety se mi vytvořil kaz v horní části chrupu. Jelikož jsem nemohla nikde sehnat zubařku, která by neměla plno a zuby mě dříve nebolely, nepovažovala jsem až zas tak důležité být někde zaregistovaná. Tak jsem šla na ambulanci, paní doktorka mi řekla, že mám menší kaz-vyvrtala menší dirku a dala mi do zubu vložku. Po nějakém čase mě zub začal opět bolet - tak jsem šla opět na ambulanci, paní doktorka mi vyvrtala trošku větší dirku a já mohla v pořádku odjet na dovolenou. Za 14 dní, jsem se zaregistrovala a našla ve svém městě zubařku. Vyvrtala mi hrozně velkou díru do zubu, což se teda divim, že ho tam vůbec nechala. Sama jsem byla překvapená, protože mě to samotnou rozhodilo mít tak velkou díru v zubu. Poté mi tam dala vložku a pak zaplnila amalgamem. Shodou okolností mám praxi na zubním v Motole a po udělání RTG se profesorka zhrozila. Nejenže mi amalgam "přeplnila" z toho zubu mi tam nenechala skoro nic a ještě k tomu nelze udělat ani korunka, nic. Je jen otázka času kdy se amalgan rozpadne. Já budu bez zubu a co mi zbývá? Implantát za 25 000, že se paní doktorka provrtala. Nic se mnou nediskutovala a nenabídla mi tu výplň, ani bílou. Poté jsem jí zatelefonovala a i když si mě pamatovala, začala být na mě nepříjemná a najednou nevěděla, který zub to je. Za chvilku si to zase pamatovala. I když jsme celý měsíc dělaly akorát tento zub.
Ptám se tedy, co mám dělat? Mám na tom i část podílu já, to je jasné ale ten zub nebyl v takovém hrozném stavu, že mi ho celý vyvrtala a teď tam nemám skoro nic. Jsem 18letá studentka, mám život před sebou a je pro mě opravdu děsivé mít v 18 letech implantát.

Děkuji za odpověd.

Alex

Odpověď:

Dobrý den,

v naší poradně bohužel nepracují žádní lékaři, čili nejsme schopni posoudit vámi předestřenou léčbu. Nicméně pokud nejste spokojena s léčbou, která vám byla poskytnuta, máte několik právních možností, jak tuto situaci řešit. Za prvé, pokud nejste spokojená s chováním lékařky, či jejím přístupem, máte právo podat na něj stížnost. Více o jejím podání naleznete na této adrese. Pokud byste chtěla po vaší lékařce náhradu škody, kterou vám její špatný lékařský zákrok způsobil, máte právo řešit tuto situaci jak soudní, tak mimosoudní cestou. Nicméně ještě před započetím těchto kroků, radíme vám nechat si vyhotovit u nezávislého lékaře posudek týkající se vaší léčby. Jako první bychom vám doporučovali zvolit mimosoudní vyrovnání, v němž byste mohla dosáhnout rychlejšího výsledku. Více o jejím podání naleznete zde.

Pokud byste nebyla spokojena s výsledkem mimosoudního řešení, máte právo podat proti lékařce žalobu. Více o ní naleznete zde. Jelikož se jedná již o pokročilejší stádium řešení sporů, které vyžaduje odborné právní informace, doporučujeme vám zkonzlutovat celou věc s advokátem a případně se jím nechat zastoupit.

Vaše Férová nemocnice.

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS