Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neadekvátní chování lékaře, zanedbání péče

Dobrý den,
v srpnu 2011 jsem absolvovala plastiku předního zkříženého vazu v koleni (LCA) na soukromé klinice, na kontroly jsem poté docházela do jiné, ale taktéž soukromé ordinace operujícího lékaře. Během operace (ve spinální anestezii) jsem ho slyšela, jak říká: "Nevrtej to tak hluboko, kam to vrtáš", krátce po té mi byla aplikována injekce, po které jsem usnula.
Lékař se přes přetrvávající bolesti a nemožnost dosáhnout plné extenze a flexe vyjadřoval tak, že koleno je v pořádku, ať jdu k psychologovi nebo psychiatrovi, že to mám všechno v hlavě. Jednou dokonce prohlásil, zda znám tu píseň "Kecy, kecy, kecy", že to je přesně můj případ. Žádné zařízení mě nechtělo převzít do péče. Soukromý ortoped mi indikoval operaci, která vzhledem k soukromé praxi přesahovala hodnotu 10 000Kč, tudíž jsem ji odmítla. Nakonec jsem našla nového lékaře a podstoupila výkon, při kterém byly odstraněny srůsty a pliky, provedena resekce Hoffova tělesa, debridement a toileta. Stav se zlepšil, ale ani po dalším čtvrt roce nedosahuji plné extenze, což má za následek rotaci pánve a zvýšené opotřebení jak kolenního kloubu, tak kyčelního. Mám pouze dvě možnosti, buď vaz pouze odstranit nebo ho odstranit a pomocí štěpu z lopaty kyčelní kost "vycpat", počkat až částečně sroste a celou plastiku provézt znovu, avšak se štěpem šlachy z druhé nohy, protože se na magnetické rezonanci (MRI) ukázalo, že šroub je pravděpodobně voperován v opačném úhlu než by měl být a je uchycen příliš daleko.

Je možné podat trestní oznámení, stížnost a žalobu o náhradu škody? A reálná úspěšnost? Žádný lékař mi do zprávy není ochoten zapsat to, co mi říká, v žádné z dokumentací tedy není uvedeno, že se mám jít léčit na psychiatrii, stejně jako tam není uvedeno, že je koleno špatně navrtané a je to tedy chyba původního operatéra. Stejně těžko se mi bude dokazovat, co jsem slyšela během operace. Již je to 15 měsíců, tři operace kolene za sebou a dvě mě čekají, bolesti jsou nyní menší, ale pořád cítím každý krok, což ve svých 21letech nepovažuji za zcela normální. Jak postupovat? Žalovat nemocnici nebo praxi lékaře? Snažit se nejdříve jednat s lékařem? Úhradu jakých položek mohu žádat, v jaké výši? Již rok nemůžu najít zaměstnání (při studiu VŠ), nevydržím dlouho stát, nemůžu se věnovat sportu, 2x týdně rehabilitace, ...

Děkuji za jakoukoliv odpověď.

 

lasička

Odpověď:

Dobrý den,

z naší pozice lze jen těžko rozhodnout zda došlo k zanedbání péče či zda došlo ve Vašem případě pouze ke komplikacím spojeným s operací. Nejsme lékaři, pouze právníci, proto Vám doporučujeme se obrátit na lékaře, kterému důvěřujete a tyto otázky s ním prodiskutovat.

Pokud máte lékařskou zprávu z magnetické rezonance, tak bychom Vám doporučili si dále vyžádat i kompletní zdravotnickou dokumentaci týkající se léčby Vašeho kolene, včetně operačních protokolů.

S touto dokumentací si lze vyžádat druhý lékařský názor na danou problematiku.  Pokud i druhý lékař nazná, že došlo skutečně k voperování šroubu pod  opačným úhlem a je uchycen příliš daleko, lze podat stížnost či žalobu na náhradu škody s velkou pravděpodobností na úspěch. Důkazy toho, co jste slyšela u operace nebudou v takovém případě potřeba.

Můžete se nejprve pokusit o mimosoudní vyrovnání. O mimosoudní vyjednávání s nemocnicí se můžete pokusit buď sama, nebo s pomocí advokáta, který se specializuje na medicínské právo a který Vám rovněž pomůže odhadnout šance na úspěch. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i lékař nebo nemocnice budou věc brát vážně.

Pokud chcete jednat sama, můžete žádost o mimosoudní finanční vyrovnání formulovat prostřednictvím dopisu (nejlépe zaslaného doporučeně), ve kterém vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, které ke škodě vedly, odůvodníte rozsah požadovaného odškodnění a případně přiložíte důkazy Vašich tvrzení. Vzorovou právní formu k takové žádosti k dispozici nemáme, jedná se o dopis, který je v každém jednotlivém případě potřeba odlišně naformulovat. Může se jednat i o formu stížnosti s požadavkem na finanční vyrovnání.

Vzhledem k tomu, že podle našich zkušeností nejsou zdravotnická zařízení moc vstřícná k mimosoudnímu řešení sporů a přiznávání odškodnění pacientům, doporučujeme Vám požadovat spíše nižší náhradu škody, než která by Vám jinak příslušela. Je vhodné upozornit zdravotnické zařízení, že takto je dohoda výhodná pro obě strany. Jak se stanovuje výše náhrady škody a z jakých položek se skládá se dozvíte v často kladených otázkách. Pokud nebude možné dosáhnout mimosoudního odškodnění, nemocnice neuzná Vaše nároky, nebo dokonce nebude reagovat, zůstává Vám možnost se obrátit s žalobou na soud.

Zde však rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem, jinak se může stát, že kvůli formální chybě nebo neznalosti právní úpravy ztratíte možnost vymoci svůj nárok. Ve vašem případě je ale nutné dát si pozor na promlčecí lhůtu, která je dvouletá a začala běžet v době, kdy jste se dozvěděla o tom, že Vám byla způsobena škoda, tedy v srpnu 2011. Pro to, aby možná žaloba byla úspěšná, musíte se svého nároku domáhat před uplynutím této dvouleté lhůty.

Co se týká urážek na Vaši osobu, v případě jakéhokoliv sporu by se jednalo o slovo proti slovu s velice nejistým výsledkem.

Vaše Férová nemocnice

 

21.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS