Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návštěva lékaře - součást pracovně-právního vztahu?

Dobrý den,

před několika dny jsem navštívila lékaře kvůli zdravotním problémům. Ještě předtím jsem zavolala pracovnímu vedoucímu, a ten mi tuto návštěvu povolil.

Mohou být záležitosti týkající se návštěvy lékaře jako pacient předmětem pracovně-právních vztahů?

Jde mi o skutečnost, kdy nastala konfrontace lékař-pacient (stížnost na pracovní postup lékaře), a můj zaměstnavatel tvrdí, že jsem se tímto dopustila porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k mou vykonávané práci. Konkrétněji se to týká bodu, kdy je zaměstnanec ve stanovené pracovní době povinnen dodržovat povinnost dbát na to, aby jeho zevnějšek, ošacení a chování odpovídaly požadavkům kladeným na jeho práci a společenským normám.

Děkuji za odpověď

igris

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákoníku práce je pracovní doba dobou, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci a dobou, v níž je zaměstnanec na pracovišti připraven k výkonu práce.

Tvrzení vašeho zaměstnavatele o tom, že během návštěvy lékaře došlo k porušení povinností vyplývajících z pracovně-právního vztahu považujeme za nekorektní. Návštěvu u lékaře vám zaměstnavatel povolil, proto jí nelze považovat za pracovní dobu, jelikož jste nebyla v tom čase povinná vykonávat práci.

I kdyby váš zaměstnavatel nesouhlasil s tímto výkladem, návštěva lékaře není předmětem pracovně-právního vztahu, předmětem jsou právní vztahy vznikající při výkonu závislé práce mezi zaměstnanci a zaměstnavateli a vaše konfrontace s lékařem nemá s výkonem práce nic společného.

Vaše Férová nemocnice

12.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS