Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na odškodnění - chybná sterilizace.

Dobrý den, ohledně mého dotazu tu něco už je, ale stále nevím, jestli bych měla nárok na odškodnění. Před 2lety po druhém císařském řezu jsem si nechala udělat sterilizaci, nedávno jsem byla u doktora, který mi také dělal tu sterilizaci, že jsem těhotná a bylo mi řečeno, že to není možné, měla jsem testy pozitivní i krev jsem měla 300hcg, pak jsem měla strašné bolesti a začla jsem krvácet i velké sraženiny, pořád mi tvrdili, že jsem nebyla, a za necelé dva měsíce znovu, ale to jsem měla už hcg 1300, pak jsem kvůli bolestem jela do nemocnice, tam my vyčistili dělohu, znovu provedly test z krve a hcg nekleslo. Tak jsem musela na sál, laparoskopii. Zjistily, že jsem měla mimoděložní ve vejcovodu, který mi musely bohužel také odtranit. A řekly že cituji z propouštěcí zprávy levá tuba se známkami provedeé sterilizace, nic méně není patrno přerušení tuby po sterilizaci, tuba bez defektu, pravá tuba rovněž bez přerušení celistvosti a tu my také musely vzít. Mám teda nárok na odškodnění?Děkuji za odpověd

elisabeta

Odpověď:

Dobrý den,

odpověď na váš dotaz můžeme rozdělit dvou částí.

První z nich je vaše otěhotnění po provedené sterilizaci. Stává se to sice ojediněle, ale i po tomto zákroku je možné v některých případech otěhotnět. Lidské tělo se umí někdy až takto regenerovat a příroda si jednoduše najde cestu. O tomto možném následku je lékař pacientku povinen před operací poučit. Jak jsme již dříve uvedli zde a zde jedině absence takového poučení může zakládat nárok na finanční odškodnění, neboť vysoudit peníze za např. narození dítěte je považováno za odporující dobrým mravům. Více je možno se o podobných případech dočíst např. zde

Domníváme se, že získat případné odškodnění za to, že vám byla sterilizace provedena nesprávně, je téměř nemožné. Jak jsme již uvedli, je opravdu možné, že byla provedena správně, jen došlo k regenaraci vejcovodů. Pokud by ale i k pochybení došlo, bude pravděpodobně velmi obtížné to prokázat.

Ve vašem případě je však nutné zabývat se především možným pochybením lékařů, kteří i přes hodnoty naměřené při vyšetřeních nezjistili, že máte mimoděložní těhotenství. Naopak nechali situaci zajít až do chvíle, kdy bylo nutné odejmout vám oba vaječníky. Zde by vaše možnost získat odškodnění mohla mít větší šanci. Bohužel v naší poradně nepracují lékaři, nýbrž pouze právníci, tudíž nejsme schopni posoudit tento průběh z lékařského hlediska, pouze doporučit vám v tomto případě konzultaci s odborníkem (jiným gnekologem, kterému důvěřujete). Ten by vám mohl naznačit více k tomu, jestli lékař pochybil nebo ne, když nepoznal vaše těhotenství.

V takovém případě máte samozřejmě právo od příslušného zdravotnického zařízení požadovat adekvátní odškodnění. Ve vašem případě k této újmě došlo v jasné návaznosti na chybně provedený lékařský zákrok. Postup, který je vhodné v tomto případě využít, jsme již dříve popsali zde.

Vaše Férová nemocnice

 

10.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS