Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na náhradu škody po operaci

Dobrý den, při RTG, který jsem absolvoval po dopravní nehodě, mi zjistili železné předměty (svorky), které mi byly zapomenuty v těle, pravděpodobně při operaci před 10ti lety. Jelikož mám od doby nehody bolesti, rád bych se informoval, jak mám postupovat a jaké mám právo žádat kompenzaci za tento nekompetentní zákrok. Děkuji

Napod

Odpověď:

Dobrý den,

v prvé řadě bychom Vám nejspíš doporučili obrátit se lékaře, kterému plně důvěřujete a zkonzultovat s ním Vaše obtíže. Druhou možností je, obrátit se na soudního znalce v oboru zdravotnictví. Soudní znalec by měl na základě svého šetření dojít k názoru, jestli ve Všem případě došlo k pochybení a doporučit další právní kroky.

Pokud soudní znalec vysloví pochybnosti o správnosti daného zákroku, můžete se obrátit se na danou nemocnici s návrhem mimosoudního vyrovnání. S tímto krokem by Vám již musel pomoci právník, ideálně pak ten specializující se na medicínské právo. Bohužel není z kapacitních důvodů možné, aby Vám tento právní servis zajistila Liga lidských práv.

Obecně lze ovšem říci, že nemocnice na mimosoudní vyrovnání příliš často nekývnou, je tedy potřeba počítat i s možností podání žaloby k soudu. To by byl potom krok následující.

Rádi bychom vás ještě upozornili na promlčecí lhůtu. Ta běží dva roky od chvíle, kdy jste se dozvěděl o vzniklé škodě, a o tom, kdo za ni odpovídá. Jelikož z vašeho dotazu vyplývá, že jste se o škodě dozvěděl až při RTG vyšetření, plyne tato dvouletá lhůta od tohoto okamžiku.

Pokud budete s nemocnicí jednat o mimosoudním vyrovnání a budete-li mít pocit, že dochází z jejich strany k neopodstatněným průtahům, zvažujte podání žaloby i v případě dosud nedojednaného vyrovnání. Znovu opakujeme, že promlčecí lhůta Vám již běží a proto je nutné jednat opravdu rychle.

V opačném případě by se mohlo stát, že nemocnice bude moci využít námitku promlčení a váš nárok již nebudete moci vymáhat.

Rozhodně Vám tedy doporučujeme konzultovat Vás případ s právníkem, ať už se rozhodněte pro vymáhání náhrady škody mimosoudně nebo prostřednictvím žaloby. Seznam právníků naleznete na stránkách České advokátní komory nebo http://www.potrebujipravnika.cz/. Tam si můžete vyhledat právníka přímo podle odborného zaměření. Ve Vašem případě tedy medicínské právo nebo občanské právo.

Vaše Férová nemocnice

7.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS