Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada újmy na zdraví

Po operaci dvojitého bypassu srdce jsem měl těžký amentní stav a byla mi nasazena ventilátorová pneumonie. Probral jsem se až na pátý den. Zhruba po 10 týdnech po operaci jsem nastoupil lázeňskou léčbu, kde po 14-ti dnech mi zastavili skupinové cvičení, když jsem si stěžoval na bolesti hrudníku a ukázal se pohyb obou lamel proti sobě.

Po ukončení lázeňské léčby jsem měl kontrolu u svého ošetřujícího kardiologa, kde jsem mu vše sdělil. Byl jsem vyslán ke kontrole ke svému operatérovi. Tento mi sdělil, že i kdybych byl jeho otec, tak vzhledem k mému těžkému pooperačnímu amentnímu stavu další operaci nedoporučil. Mám se s tím naučit žít.

Mám bolesti při kašlání, smíchu a nemohu si dovolit žádný pohyb rukama, který by mi rozpohyboval hrudník. Při spánku mě budí bolesti. Dali mně do plného invalidního důchodu. Nemohu si dovolit nic dělat, natož abych si přivydělal nějakou tu korunu. Ptám se mám nárok na nějaké odškodnění za snížené společenské uplatnění a bolestné. Jak mám dál postupovat?

Děkuji.

Hostage

Odpověď:

Dobrý den,

pokud ve vašem případě došlo k pochybení lékařů, máte opravdu nárok na odškodnění podle občanského práva.

Pochybení ze strany lékařů bude muset být prokázano před soudem, pokud zdravotnické zařízení nepřistoupí na dohodu o mimosoudním vyrovnání. Žalobu je nutné podat do dvou let ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Po dvou letech dojde k promlčení a nárok již není možné u soudu s úspěchem vymáhat.

Nejvhodnější by ve vaší situaci bylo obrátit se na advokáta, který by byl schopen vás zastupovat při jednání se zdravotnickým zařízením o mimosoudní náhradě a případně při následném soudním řízení. Dále by bylo vhodné zažádat o kopii vaší zdravotnické dokumentace, která vám musí být vydána do 30 dnů. Další postup, včetně případného znaleckého posouzení vám nejlépe doporučí zvolený advokát.

Pokud nevíte, na koho se obrátit, můžete využít portál http://potrebujipravnika.cz/

Doplňující infromace k soudnímu řešení sporů můžete nalézt na stránce:
http://ferovanemocnice.cz/reseni-sporu-29/soudni-reseni-278.html

Vaše Férová nemocnice

13.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS