Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada škody za pochybení lékaře

Dobrý den. Před 6 lety mi špatně stanovili diagnózu a důsledkem toho mi meniskus zničil částečně chrupavku v koleni, čímž mam uznanou invaliditu 2 stupně. Mohu někoho žalovat? A koho, první byla nemocnice ta mi poslala na polikliniku na chirurgii, tam mi dali akorát mast. Pak jsem šla sama na ortopedii a potýkala jsem se s stejnými problémem, všichni si mysleli, že to je nadváhou, přitom mi meniskus ničil chrupavku na kost dokud jsem mohla chodit. Jak mám postupovat při žalobě? Mám nárok na výplatu pojistky když jsem před 6 lety nebyla pojištěná a jestli budou brát až datum správné diagnózy minulý rok, kdy mi ji určili a já už pojištěná byla?

Odpověď:

Dobrý den,

jestli tomu dobře rozumíme, píšete o úrazovém pojištění. V tom případě to znamená, že pokud jste nebyla pojištěna v okamžiku, kdy Vám byl učiněn tento zákrok, tak po pojišťovně nemůžete chtít plnění za tuto událost, přestože jste se o ní dozvěděla až v době , kdy již jste byla pojištěna. Pro plnění z pojistné smlouvy je rozhodující den, kdy se stala škodná událost. V ten den musíte být platně pojištěna.

V případě nesprávného postupu lékaře se můžete vůči němu bránit řadou způsobů. Jendou z nich je i Vámi uváděná žaloba (konkrétně byste mohla podat žalobu na náhradu škody nebo žalobu pro zásah do osobnostních práv). Žalobu můžete podat na nemocnici, kde vám byla poprvé špatně stanovena diagnóza, ale i na další, kteří špatně stanovili diagnózu. Cestu soudní žaloby je zpravidla vhodné využít až v případě, že mimosoudní řešení sporu nevede k požadovanému účinku. Soudní řešení sporu je obvykle jak časově, tak i finančně náročnější (Rozhodně by bylo nutné, abyste měla nějakou šanci na úspěch, být v řízení zastoupena advokátem, který se specializuje na oblast medicínského práva. Dalšími náklady budou znalecké posudky, které budou potřeba k úspěchu s Vaší žalobou). Doporučili bychom Vám tedy zvolit nejdříve mimosoudní řešení sporu. Ke zvětšení  Vaší šance na úspěch bychom Vám doporučili získat nejprve vyjádření nezávislého lékaře. Po získání tohoto vyjádření byste se měla obrátit na nemocnici a snažit se vyřídit věc mimosoudně. Je možné, že nemocnice nebude příliš ochotna přistoupit na mimosoudní řešení sporu), ale pokud byste se obrátila na advokáta, který se specializuje na medicínské právo, a on byl také přítomen, tak by se Vaše šance znovu zvýšili.

Seznam advokátu naleznete zde.

Na závěr je ještě nutné se věnovat otázce promlčení. Ve Vašem případě můžete u soudu uplatňovat dva nároky. Můžete podat žalobu o náhradu škody a žalobu na ochranu osobnosti. Žalobu na náhradu škody je možné podat, pokud lékař svým zaviněním způsobí pacientovi škodu na zdraví. Žaloba na ochranu osobnosti se podává v případě neoprávněného zásahu do práva na ochranu osobnosti. Může se jednat nejen o usmrcení pacienta, ale i o zásah do jeho občanské cti a lidské důstojnosti, soukromí, rodinného života apod. Aby byla žaloba úspěšná, není nutné, aby zdravotník způsobenou újmu zavinil, postačí, že došlo k zásahu do práv pacienta. Rozdíl mezi těmito dvěma žalobami je i v otázce promlčení. Žalobu na náhradu škody na zdraví je nutné podat do dvou let ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Po dvou letech dojde k promlčení a nárok již není možné u soudu s úspěchem vymáhat (pokud škůdce uplatní námitku promlčení). K promlčení proto pravděpodobně nedošlo. U žaloby na ochranu osobnostních práv se dle v současné době platného názor Nejvyšší soud České republiky nárok promlčuje po 3 letech od doby, kdy byl zákrok proveden. I když je možné, že podle rozhodování Ústavního soudu, by ani Váš případ nemusel být ztracen.

Pokud obě dvě promlčecí lhůty aplikujeme na Váš případ, tak je možné, že je již jeden nárok (ochrana osobnostních práv) promlčený a druhý zatím trvá. I přesto bychom Vám doporučili, začít  Váš případ urychleně řešit a obrátit se na advokáta.  

Podobné dotazy jsme zodpověděli např. zde, zde a zde


Vaše Férová nemocnice

17.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS