Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Náhrada škody

Dobrý den,

našla jsem si Vás na internetu. Chtěla bych vás požádat o pomoc. Jsem zoufalá a nevím na koho se mám obrátit. Dne 14. 1. 2013 se stala mým rodičům autonehoda. Při havárce byla těžce zraněna moje maminka, táta měl jen naražená žebra. Autonehodu nezavinili moji rodiče. Chyba byla na straně druhého účastníka nehody, ten byl bez zranění, což nám potvrdila policie bezprostředně po nehodě.

Má matka měla otevřenou zlomeninu na noze u kotníku, posunutou pánev a zlomenou kyčel. V nemocnici prodělala celkem 4 operace a byla hospitalizována bezmála jeden měsíc. Nyní je již v domácím léčení, avšak nechodící, je upoutaná pouze na lůžko a je závislá pouze na pomoci druhých. Její léčba je minimálně na 1 rok  s tím, že bude chodit až za půl roku. Určitě bude mít následky, už ale nikdy nebude chodit tak, jako dřív.

Tato tragická událost nás všechny zasáhla. Rodiče na tom nejsou finančně moc dobře, žijí jen z hmotné nouze, a to několik let. Není to pro ně vůbec lehké, protože to, co se stalo, je velká zátěž i po finanční stránce.

Minulý týden volala policie a upozornila nás, že se blíží soud. Důvod, proč Vám vlastně píšu, je ten, že máme strach, aby nás nějakým způsobem neobešli, co se týče odškodného, bolestného atd. Právníka si opravdu nemůžeme momentálně dovolit.

Mohla byste nám poradit, jak se máme zachovat, na co máme právo, kdo odškodné vyplácí, na koho se máme obrátit.

Maminka si opravdu hodně vytrpěla a trpí dál, a odškodné si opravdu zaslouží, i když zdraví už jí nikdo nevrátí.

Děkuji vám a jsem s pozdravem

Markéta Holubová

Odpověď:

Znění platné k roku 2017

Dobrý den,

Váš dotaz se týká náhrady nemajetkové újmy na zdraví a práv, které pro Vás z toho plynou. Ze zákona plyne pro viníka nehody povinnost nahradit poškozenému újmu peněžitou náhradou, která bude vyvažovat vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy.

Dále je škůdce povinen nahradit i újmu na společenském uplatnění, jestliže poškozenému vznikla překážka lepší budoucnosti, což by v případě Vaší maminky byly trvalé následky a neschopnost plnohodnotné chůze. Váš otec a Vy pak máte nárok na peněžitou náhradu duševních útrap spojených se zvlášť závažným ublížením na zdraví Vaší maminky. U soudu můžete také uplatnit náhradu veškerých nákladů spojených s péčí o Vaši maminku (zvýšená péče, léky, zdravotnické pomůcky atd.)

Zákon ani jiný právní předpis bohužel neupravují přesnější pravidla pro stanovení výše náhrady, jako tomu bylo před novelizací občanského zákoníku. S jeho novelizací byly zrušeny vyhlášky navazující na náhradu nemajetkové újmy, podle kterých se odvozovala výše přiznaného odškodnění. Tyto vyhlášky nebyly ničím nahrazeny, nicméně Nejvyšší soud, ve spolupráci se Společností medicínského práva, vydal metodiku k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. Metodika jako taková není však pro soudy závazná tzn. soudy nemají povinnost se podle ní řídit. Měla by být ale pro soudy návodem, jak rozhodovat, a zároveň sloužit jako představa pro Vás, na jakou výši odškodného máte nárok. Odkaz na tuto metodiku jde zde.

Z Vašeho dotazu to nevyplývá, nicméně, pokud je Vaše maminka zaměstnaná, a tento úraz ji tak znemožnil vykonávat práci, má také nárok na náhradu ztráty na výdělku po dobu pracovní neschopnosti. A jako poslední máte samozřejmě nárok na náhradu škody způsobené na automobilu.

K Vaší otázce, na koho se máte v této věci obrátit odpovídáme toto: Podle informace o tom, že Vás kontaktovala policie je zřejmé, že s viníkem bylo zahájeno trestní řízení, jehož součástí je i rozhodování o náhradě škody. Soudu tak musíte předložit návrh, aby viníkovi uložil povinnost k náhradě nemajetkové újmy a škody. Z návrhu by mělo vyplývat, jaké jsou důvody pro uplatnění nároku na náhradu škody a v jaké výši náhradu požadujete. To vše by mělo být nejlépe v písemné formě a soudu byste tento návrh měli přednést nejpozději před zahájením dokazování u hlavního líčení.

Na závěr bychom Vás rádi informovali o tom, že Vám také může být přidělen u soudu bezplatný právní zástupce, na kterého mají nárok lidé, ve špatné finanční situaci. Pro ustanovení takového zástupce je však nutné požádat soud. Více informací naleznete zde

            Vaše Férová nemocnice.

Znění platné k roku 2013

Dobrý den,

Vaše maminka má nárok na náhradu (v případě, že autonehodu zavinil řidič druhého automobilu):

  • bolestného a náhradu za ztížení společenského uplatnění (podle bodového ohodnocení),
  • ztráty na výdělku (formou pravidelné výplaty, vychází se z předchozí průměrné mzdy poškozeného, to se však zřejmě Vaší maminky netýká, neboť nepobírá mzdu),
  • nákladů spojených s léčením (např. léky, pomůcky, doprava k lékaři),
  • škody způsobené na automobilu a dalších věcech poškozených při nehodě.

Výše odškodnění bolesti (bolestného) se určuje podle toho jaké bodové ohodnocení škody na zdraví Vaší mamince v lékařském posudku stanoví její lékař. Každý bod má hodnotu 120 Kč. Přesnou částku tedy zjistíte až na základě lékařského posudku, který ohodnotí všechna jednotlivá zranění. Pro představu však např. zlomenina kyčle má hodnotu 150 bodů (tedy 18 000 Kč), stejně tak bude zohledněn počet operací (např. u každé další operace provedené v případě zlomenin se bodové ohodnocení zvyšuje o polovinu).

Lékařský posudek vydává ošetřující lékař (u Vaší maminky to bude zřejmě ošetřující lékař v nemocnici, kde byla léčená)

  • u bolesti, jakmile je možno zdravotní stav poškozeného považovat za ustálený,
  • u ztížení společenského uplatnění zpravidla až po jednom roce poté, kdy došlo ke škodě na zdraví.

Veškerou vzniklou škodu i další uvedené nároky Vaší mamince nahradí řidič auta, který dopravní nehodu zavinil.

Vaše maminka by tedy měla požádat lékaře o bodové ohodnocení bolesti, po roce také o posouzení míry ztížení společenského uplatnění. Dále by bylo vhodné shromáždit doklady od všech vynaložených nákladů pro léčení (léky, regulační poplatky, apod.). Tyto dokumenty pak vezměte s sebou k soudu. Vámi zmiňovaný a Policií ohlášený soud se však bude zabývat vinou pachatele a případným trestem. Aby se soud zabýval i povinností pachatele nahradit V8m způsobenou škodu, je nutné, abyste nejpozději u hlavního líčení před zahájením dokazování navrhli, aby soud v odsuzujícím rozsudku uložil obžalovanému povinnost nahradit Vám v penězích škodu, která Vám byla způsobena. Vůbec nejlepší by však bylo, abyste tento návrh učinili písemně předem a pokusili se vyčíslit částku, kterou nárokujete. Z návrhu musí být patrno, z jakých důvodů a v jaké výši se nárok na náhradu škody uplatňuje.

Závěrem ještě podotýkáme, že lidé ve špatné finanční situaci mohou být osvobozeni od soudních poplatků, a také jim může být ustanoven bezplatný právní zástupce (advokát), kterého pak místo nich bude platit stát. Proto doporučujeme požádat soud o ustanovení bezplatného zástupce. Věříme, že v případě Vašich rodičů by ho soud mohl přiznat. Pro více informací Vás odkazujeme na tyto stránky.

Vaše Férová nemocnice

25.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS