Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Na jaké odškodnění mám od zaměstnavatele nárok, trpím-li nemocí z povolání?

Dobrý den,

moje tchýně má uznanou nemoc z povolání, má operovanou pravou ruku v říjnu 2012 a druhou ruku jí mají operovat. O nemoc z povolání žádala v únoru 2012 a byla jí uznána, dostala nějaké odškodnění, bohužel nevím přesně za co. Jen mně tchýně poprosila ať jí zjistím na co má nárok, protože je od operace tzn. od října 2012 na nemocenské a dostává pouze nemocenskou, ale četla jsem, že by měla být doplacená zaměstnavatelem do výše mzdy. Bohužel se tchýni ruce nelepší - po operaci to má stejné. Pracuje u jedné firmy už 38 let. Chci se zeptat na co má ještě nárok.

Doufám, že je to napsané srozumitelně. Děkuji.

Debora

Odpověď:

Dobrý den,

byla-li Vaší tchýni zjištěna nemoc z povolání, je její zaměstnavatel (v rozsahu, ve kterém za škodu odpovídá) povinen poskytnout jí náhradu za:

a) ztrátu na výdělku hned ve dvou rovinách

- ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti - ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem nemoci z povolání a plnou výši nemocenského společně s náhradou mzdy. 

- ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti - ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu. Bude-li tedy po skončení pracovní neschopnosti vykonávat hůře placenou práci než před zjištěnou nemocí z povolání, dostanete od zaměstnavatele náhradu do předchozí výše mzdy.

Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti přísluší i zaměstnanci, který byl propuštěn z pracovního poměru a je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce; za výdělek po zjištění nemoci z povolání se považuje výdělek ve výši minimální mzdy. Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci nejdéle do konce kalendářního měsíce, v němž dovršil věk 65 let nebo do data přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění!;

b) bolest a ztížení společenského uplatnění - se většinou zaměstnanci nahrazuje jednorázově na základě posudku lékaře ohledně nemoci z povolání;

c) účelně vynaložené náklady spojené s léčení - připadají tomu, kdo je účelně vynaložil. Jejich uplatnění musí být  prokázáno;

d) věcnou škodou vznikla-li.

Vyhledejte proto příslušného lékaře, který Vaší tchýni uznal nemoc z povolání (seznam dle okresů a krajů je dostupný zde) a ten podle závažnosti onemocnění kvalifikovaně stanoví na co má konkrétně nárok.

Vaše Férová nemocnice

 

9.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS