Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Můžu vyžadovat urychlené vyšetření u očního lékaře?

Dobrý den. Dcera si rozbila brýle (má na obou očích téměř 6 dioptrií) a přesto mi bylo u očního lékaře řečeno, že to není akutní stav a pouze jsem ji mohla objednat. Objednáni jsme na 23. května. Ráda bych věděla, zda je to standardní postup.

bramborka2008

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jsme situaci pochopili správně, potřebuje Vaše dcera přednostně vyšetřit a získat předpis na nové brýle. Lékaři mají v akutních případech povinnost pacienta vyšetřit i bez předchozího objednání. Je pochopitelné, že pokud by měla  do vyšetření vydržet měsíc a půl bez brýlí, navíc pokud má natolik silnou vadu, způsobilo by jí to mnoho nepříjemností. To, zda se jedná o akutní případ však posuzuje sám lékař.

Zda je Vámi popsaný postup standardní u očních lékařů, nedokážeme posoudit. Rozhodně bychom však doporučili kontaktovat znovu očního lékaře a dohodnout se s ním na dřívějším vyšetření a zdůraznit mu, že absence brýlí Vaší dceři znemožňuje i nejběžnější činnosti a potřebuje tedy vyšetřit urychleně. Pokud by Vás i tak nepřijal a byla jste nespokojená s jeho postupem, můžete si na něj stěžovat. Více o stížnostech naleznete zde. Upozornění na to, že hodláte podat stížnost, by lékaře mohlo přesvědčit, aby dceru vyšetřil rychleji. Orgán, ke kterému stížnost podáte, však nemůže lékaři nařídit dřívější vyšetření.

Pokud by odmítl přijmout Vaši dceru dříve, připadá v úvahu změna očního lékaře, na kterou máte právo každé 3 měsíce. Pokud by Váš aktuální lékař nadále nebyl ochotný, doporučujeme Vám obrátit se na jiného lékaře, který bude mít pro problém Vaší dcery větší pochopení.

Vaše Férová nemocnice

21.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS