Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Můžu se domáhat odškodnění za pochybení lékaře?

Dobrý den, před pár týdny se mi stal úraz, při kterém jsem si poranila záda. Na pohotovosti  mi lékař dle RTG oznámil, že je vše v pořádku, nasadil mi krční límec a řekl, že za týden mám přijít na kontrolu k chirurgovi v místě svého bydliště. Tak jsem učinila, ale když si můj chirurg prohlédl kontrolní RTG, tak se zděsil, že tu vůbec ještě chodím. Měla jsem viditelnou zlomeninu krč. obratle C7. Nyní jsem po operaci. Po několika komunikacích s lékaři (operatéry) mi bylo řečeno, že jsem měla velké štěstí, když jsem s takovým úrazem chodila celý týden, mohla jsem ochrnout od krku dolů. Mám dvě děti a nevím, jak bych se s tím já i můj manžel vyrovnala. Každý mi radí, ať takovou věc nenechávám v klidu a obrátím se na nějakou pomoc. Lékař, který mě vyšetřoval hned po úrazu mě „zřejmě" ohrozil na zdraví. Nyní budu 3 měsíce nosit límec, posléze mě čekají intenzivní RHB a dlouhodobé lázně.

Takže moje otázka je, jestli já, jako pacient, mám právo na odškodnění jakéhokoli rázu.

Předem děkuji za odpověď.

 

sima85

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel jsme právní a nikoliv zdravotní poradnou, a tak z informací, které jste napsala, bohužel nemůžeme posoudit, zda bylo nějak zasaženo do Vašich práv a zda máte na odškodnění nárok. Můžeme Vám však poradit, jak Vaší situaci po právní stránce postupovat.

Pokud jako pacient máte podezření, že ze strany lékaře došlo k zanedbání povinné péče, je dobré se pokusit problém nejdříve vyřešit s dotyčným lékařem nebo s jeho nadřízeným.  Pokud to nejde nebo to k ničemu nevede, lze podat oficiální stížnost. Tu můžete podat poskytovateli (nemocnici) nebo na Českou lékařskou komoru. Informace týkající se stížností naleznete zde.

Dále můžete po nemocni žádat náhradu škody na zdraví, pokud Vám vznikla. To je možné smírnou cestou formou provedení mediačního řízení. Více o mediacích ve zdravotnictví se dočtete zde. Při řešení problému se můžete obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR.

Pro posouzení správnosti postupu lékaře si můžete také vyžádat kopii své zdravotnické dokumentace a poradit se s odborníkem v daném oboru, eventuálně se soudním znalcem.

Pokud by na straně nemocnice nebyla vůle se vypořádat, musela byste se obrátit na soud. Jednalo by se o žalobu na náhradu škody. Soudní řízení může být však velmi komplikované, proto byste se při této cestě měla obrátit na advokáta, který se specializuje na zdravotnické právo. Více o soudních řízeních se dočtete zde.

Vaše férová nemocnice

16.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS