Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může praktický lékař předepisovat léky doporučené specialistou?

Maminka se léčí s artrózou. Je jí 75 let. Pro bolesti jsem ji odvezla do nemocnice na ambulanci, kde jí udělali rentgen a stanovili léčbu. První balení léků Condrosulf 800 předepsal pan doktor v nemocnici s tím, že léčba je dlouhodobá a další recepty má zajišťovat praktický lékař. Ten ovšem léky předepsat odmítl, že je má psát ten, kdo jí je naordinoval. Vrátila jsem se do nemocnice, kde mi bylo řečeno, že to není pravda, že pan doktor jen šetří náklady. Znovu jsem navštívila praktického lékaře, který mi řekl, že si klidně můžu stěžovat, ale že tyto léky mamince předepisovat nemůže, že mu to pojišťovna neproplatí. Chtěla bych vědět, kdo má pravdu, protože tomu opravdu nerozumím. Celá rodina jsme pojištěnci VZP. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

podmínky předepisování léků jsou zákonem upraveny v podobě vyhlášek ministerstva zdravotnictví č. 343/1997 Sb. a č. 63/2007 Sb. Zmiňované vyhlášky stanovují omezení pro používání léčivých přípravků při poskytování ambulantní i ústavní zdravotní péče tím, že k jednotlivým lékům přiřazují indikace a odbornosti lékařů, kteří mohou lék předepsat. V případě, že je u uvedeného léku napsáno, že jej může předepsat odborný lékař, znamená to, že pro předepsání tohoto léku je vyžadován souhlas odborného lékaře. Tedy že jej tento lékař předepisuje jako první. I praktický lékař může naordinovat lék, jehož předepisování je dáno odborností lékaře. Musí však vyznačit doporučení příslušného odborného lékaře na zadní straně receptu příjmením, jménem a odborností doporučujícího specialisty, tak jak stanoví vyhláška.

Pro Vás to tedy znamená, že praktický lékař by vám měl předepsat lék doporučený odborným lékařem. Samotné doporučení by mělo být součástí zdravotní dokumentace pacienta, kterou vede praktický lékař.

Na druhou stranu v České republice funguje systém lékových limitů, které stanovují zdravotní pojišťovny jednotlivým lékařům. Tyto limity jsou stanovovány jako motivace k určité hospodárnosti v systému veřejného zdravotnictví, která by ovšem neměla být na úkor kvality zdravotní péče. Pokud lékař překročí náklady na péči je vůči němu uplatněna „regulační srážka,“ tedy jakási pokuta. V praxi se ale lékaři z důvodu nastavení systému ocitají ve složitých situacích, kdy jim pojišťovny odmítají proplatit úkony nad stanovený limit. Dochází pak například k tomu, že někteří lékaři odmítají léčit „drahé“ pacienty. Tento problém je v současnosti často předmětem diskuzí. Nicméně i Váš odborný lékař může pokračovat v předepisování léku.

Tento důvod by mohl být příčinou Vašeho problému a určitě se o něm můžete pokusit poradit se svým praktickým i odborným lékařem. Pokud se Vám takto nepodaří dojít k uspokojivému řešení, máte ještě možnost změnit svého lékaře (jak praktického, tak odborného), který může být otevřenější předepisování zmiňovaného léku. Ve Vašem případě by bylo rovněž vhodné obrátit se k řešení problému na zdravotní pojišťovnu.

Vaše Férová nemocnice

29.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS