Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může lékař přehodnocovat rozhodnutí druhého lékaře?

Může obvodní lékař zrušit rozhodnutí odborného lékaře (psychiatra), navíc bez přítomnosti pacienta, aniž by to s ním konzultoval? Pacientovi to bylo oznámeno osobou, která není zdravotník. Pacient byl léčen na psychiatrii pro šikanu na pracovišti. Psychiatr doporučil určitá omezení po dobu léčení. Pacient je rozléčen a dochází ambulantně na léčbu. Před tím neschopenka. Nadřízený (šikanér) zašel za obvodním lékařem, spolu se domluvili a zrušili to, co psychiatr doporučil a pacientovi určili svá omezení. Děkuji

Ema

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu nejsme schopni zcela poznat o co jakou situaci se jedná. I tak se vám pokusíme odpovědět.  Pokud se jedná například o omezení vycházek v pracovní neschopnosti, stará se o o vedení neschopenky Váš ošetřující lékař. Ten také rozhoduje o vašem režimu (určuje délku a dobu vycházek a podobně). 

Podle toho, co jste nám napsal, je ošetřujícím lékařem v současnosti Váš obvodní lékař. Je ale možné, aby Vás odborný lékař, například Váš psychiatr, kterému důvěřujete, převzal do své péče. To znamená, že byste k němu docházela na pravidelné prohlídky a ne pouze na jednorázová vyšetření. V tom případě by měl neschopenku vést on a on by také rozhodoval o délce a době Vašich vycházek.

Pokud se jedná o změnu léčebného postupu, mohlo by se ve vašem případě jednat o pochybení lékaře, konkrétně zanedbání povinné péče ze strany vašeho obvodního lékaře. Připadá zde v úvahu podání stížnosti na jeho postup. Více informací o podmínkách podávání stížností naleznete zde.

Řešením je pro vás i změna obvodního lékaře. Najděte si lékaře, ke kterému máte důvěru. Lékaře můžete změnit jednou za tři měsíce.

Vaše Férová nemocnice

11.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS