Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost vrácení peněz?

Dobrý den, zajímalo by mě, zda má pacient nárok na vrácení peněz za zubní inlay (cca 2.000 Kč), která mu byla vložena do zubu, ale musela být pro následnou bolest zubu odstraněna s tím, že až bolest vymizí, inlay se opět nasadí. Po všemožných zákrocích, trvajících cca půl roku, (a platbách za náhradní plomby v řádu tisíců Kč) však bolest zubu přetrvává, proto zvažuji návštěvu jiného lékaře, ale nechci přijít o investované 2.000. Děkuji.

Vecernice

Odpověď:

Dobrý den,

smyslem zhotovení zubní inlaye je, aby člověka přestaly bolet zuby. Jestliže tedy pacienta bolí zub dále i po vložení inlaye, znamená to, že inlay nebyla vložena pořádně. Pacient má tedy právo na to, aby byla situace napravena - tzn., že by neměl platit za další zákroky, které mají napravit nesprávné provedení zubní inlaye.

V případě, že je pacient nespokojen s postupem lékaře a nedohodne se s ním na opravě zákroku, lze podat stížnost k jeho nadřízenému, případně k České lékařské komoře (k ČLK je to omezeno jednoroční lhůtou). Lze se též paralelně soudit v občanskoprávním soudním řízení, kde místně příslušným je okresní soud v místě sídla nemocnice/lékařské ordinace.

 

Vaše Férová nemocnice.

2.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS