Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařský posudek

Dobrý den přeji,
v únoru 2010 jsem měl autonehodu - jednalo se o pracovní úraz. Nyní, po necelých 2 letech jsem žádal primáře nemocnice, kde se celou dobu léčím, o vydání posudku o ztížení společenského uplatnění. U primáře jsem se objevil pouze 3x, a to na doporučení ošetřujícího traumatologa, který si bohužel se mnou nevěděl rady - stěžoval jsem si na viklavost kolenního kloubu, jelikož díky polytraumatu s největším poškožením na pravé noze (mnohočetné zlomeniny), jsem nebyl schopen bez opor chodit. Smozřejmě v té době jsem byl již necelý rok pod kontrolou specialisty ortopeda, který - jak jsem vyrozuměl později - zrovna na popud primáře z nemocnice odešel (možná byl vyhozen). Minulý týden mě pan primář vyhodil z ordninace s tím, že jsem jej "podvedl" a že jsem narušil jakousi důvěru mezi mnou a jeho kolektivem díky návštěvě onoho ortopeda specialisty i přesto, že jsem již v dřívější době obdržel posudek o bolestném a i posudek o stížení společenského uplatnění od podřízených primáře, které mi byly pouze zčásti odškodněny kvůli neustálenému zdr.stavu.. Mohl bych Vás požádat o radu, jak dále postupovat? Mám za to, že zrovna oddělení traumatologie, kde jsem celou dobu léčen a prodělal jsem celkem 5 operací, je povinno mi tento posudek vyhotovit. Je možno pak event. právní cestou napadnout samotný způsob léčení? Protože po konzultaci s třemi různými ortopedy z různých krajů ( UL + Praha + KV) mi bylo sděleno, že samotné léčení je jaksi "z kocourkova" - odbornost téměř žádná.
Mnohokrát Vám děkuji za jakékoliv rady.

empik

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu je zřejmé, že se zde jedná o nějaké nevyřešené osobní problémy mezi zmíněnými lékaři. Tyto by však za žádných okolností neměly mít vliv na pacienta, který zaprvé, o těchto skutečnostech nemusí mít informace a za druhé, pacient má právo na svobodnou volbu lékaře (s jistými omezeními na základě zákona) a tato by neměla být omezována spory mezi jednotlivými lékaři.

Ve vašem případě dle našeho názoru došlo k vašemu odmítnutí ze strany lékaře. Zvolený lékař může odmítnout přijetí pojištěnce do své péče pouze tehdy, jestliže by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o tohoto nebo o ostatní pojištěnce, rozhodně ale možnost odmítnutí není založena nějakými osobními spory s jiným lékařem. Pokud jste byl takto odmítnut, je dobré nechat si o tom sepsat písemné potvrzení. 

Podle některých názorů je však posudková činnost lékařů nedílnou součástí poskytování zdravotní péče. Je k ní přistupováno jako k právu veřejnému, ve kterém lékař vystupuje jako osoba nadaná veřejnou mocí, a platí tak zásada, co není zákonem povoleno, je zakázáno. Žádné ustanovení zákona přímo neopravňuje lékaře k odmítnutí vydání požadovaného posudku nebo výkonu zdravotní péče (bez vážných důvodů) a měla by zde být tedy povinnost požadovaný posudek vydat.

Pokud jste nespokojen s chováním lékaře, je možné podat stížnost. O tom, jak postupovat při podávání stížností najdete na stránkách Férové nemocnice zde.

Další možností je potom změna lékaře, ale jak sám uvádíte, ideální by bylo, aby vám posudek vydal lékař, na jehož oddělení jste léčen a který má veškeré záznamy a přehled o vašem případu.

Vaše Férová nemocnice

 

28.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS