Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařka odmítá pacientce napsat nezbytné léky proti bolestem

Mám velké potíže s páteří a kyčlemi, koxartrozu č. 4. Tři roky beru opiát Oxycontin, pro který si musím jezdit do ordinace bolesti, protože u nás mi jej kvůli vysoké ceně nechce nikdo napsat. V září jsem byla poslána svojí neuroložkou do nemocnice na kapačky a kaudální obstřiky. To rozčililo doktorku v ordinaci bolesti, protože tyto výkony prý náleží jí! Proto mi řekla, že mi opáty nadále psát nebude, i když usoudila, že potřebuji vyšší dávku. Co mám dělat, na koho se obrátit, když už bolestí nevím, co dál a uvažuji o sebevraždě, protože k životu to opravdu není!

Odpověď:

Dobrý den,

pokud Vám lékařka nechce léky napsat jen kvůli tomu, že se cítí dotčena a takto se Vám "mstí", tak to je opravdu neomluvitelné jednání, které je porušením etického kodexu. Doporučujeme Vám podat na lékařku stížnost  k České lékařské komoře, případně též k registrujícímu orgánu (krajskému úřadu) či ke zdravotní pojišťovně.

Na druhou stranu si můžete najít ihned jiného lékaře, který je oprávněn Vám potřebné léky napsat. Pokud budete mít problém lékaře najít, obraťte se na Vaši zdravotní pojišťovnu (v případě urgentních žádostí je lepší přímo zavolat na informační linku). Pojišťovna by Vám měla být schopna sdělit, které zdravotnické zařízení Vám zajistí potřebnou péči.

Pokud máte psychické problémy, které souvisí s Vaším onemocněním a bolestmi, neváhejte se obrátit na odbornou pomoc psychologa či psychiatra. Věříme, že se Vám problém podaří co nejdříve uspokojivě vyřešit.

Vaše Férová nemocnice

28.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS