Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo hradí následné výkony, pokud lékaři zůstane část nástroje v mém těle?

Dobrý den,

Zubní lékařce se při čištění zubního kanálku ulomil kousek nástroje a zůstal tam. Zub je pořád citlivý a bolestivý. Nevím, je-li příčina bolesti kvůli tomu kousku nástroje, který uvíznul v zubním kanálku či ne. Problém však je i to, že mi ta představa je nepříjemná, i když dle slov lékařky je nástroj sterilní a zcela neškodný. Navíc pokud bolest zubu nepřestane, bude mě muset poslat na mikroskopické vyšetření, které bych si měla dle jejich slov hradit sama a to ve výši 10000kč! Proto se na Vás obracím s prosbou o radu, jak bych měla dál postupovat a kdo by měl mikroskopické vyšetření a popřípadě následné vyndání ulomeného kusu nástroje hradit?

Sunteen

Odpověď:

Dobrý den.

Jestli Vám není zubní lékařka ochotná ulomenou část nástroje odstranit a Vy na tom trváte, můžete vyhledat jiného zubního lékaře a poradit se s ním ohledně dalšího stomatologického ošetření. Jestli se Vám bude jím navrhnutý postup zamlouvat, můžete změnit zubního lékaře.

Pokud nejste spokojená s chováním vaší stávající lékařky, můžete na ni podat stížnost poskytovateli zdravotních služeb, tedy lékaři nebo vedoucímu zdravotnického zařízení (např. ředitel nemocnice). V případě, že má lékařka samostatnou ordinaci, budete tuto stížnost muset směřovat přímo jí. Pokud s jejím vyřízením nebudete souhlasit, lze podat stížnost na správní orgán, který zubní lékařce udělil oprávnění k poskytování zdravotní péče. Ve Vašem případě by to měl být krajský úřad, v jehož správním obvodu je zdravotnické zařízení.

Stížnost můžete podat také České stomatologické komoře. Stížnost k lékařské komoře musí mít písemnou formu, s Vašim jménem a kontaktní adresou a měla by obsahovat dostatek informací pro její vyřízení příslušným orgánem.

Co do náhrady škody, která vám neodborným postupem lékařky vznikla, tu by měl hradi poskytovatel zdravotních služeb. Pokud je lékařka samostatná, tak ona, pokud ordinuje v nemocnici, tak její nemocnice. Na náhradě škody domluvit se lze s lékařkou prostřednictvím mimosoudního vyrovnání, tzv. mediace, ovšem s tímto způsobem musí lékař souhlasit, což se zřejmě ve Vašem případu nestane.

Další varianta je podat žalobu na náhradu škody utrpěnou neodborným přístupem ze strany zubního lékaře.Navíc by se mohlo jednat o případ škody způsobené okolnostmi spočívajícími v samotné povaze nástroje, a tedy škodu, za kterou by lékař odpovídal objektivně bez možnosti vyvinění. Žalobu lze podat zároveň se stížností, ale ne s mediací.

Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, nebo pro variantu mediace doporučujeme Vám obrátit se na advokáta, který Vám pomůže s žalobou i v řízení před soudem. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt zde nebo zde. Nebo v případě mediace se můžete obrátit na některé z mediačních center - například Asociaci mediátorů nebo Unii pro rozhodčí a mediační řízení. Poradu s právníkem, a případné zastoupení jím vám rozhodně doporučujeme.

Vaše Férová nemocnice

10.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS