Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kde je mozno podat stiznost

Dobry den, má dcerka ve věku 21 let byla hospitalizovaná na chirurgii pro bolesti břicha. Po důkladném vystřeni na gynekologii, bylo zjištěno vše v pořádku, až na zmíněné chirurgii byla provedena operace -gynekologické odejmutí vaječníku, přesto nebyl zaveden záznam do propouštěcí zprávy, dále odstraněni polypu na žlučníku, přesto nebyl zaslán na prozkoumáni. Po měsíci od propuštěni se vyskytly opět bolesti, dcera byla přijata na dětské oddělení pro bolesti opět břicha, dle zprávy tekutina v děloze, neléčena a propuštěna domu i s uvedenou tekutinou. Po dvou měsících byla dcera opět na kontrole na gynekologii, kde jí bylo zjištěno podezřeni na rakovinu. Jak je možně, že se lékaři dopustily, tak závazných chyb, kam mám podat stížnost na cely postup léčeni?

DARJA

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel nedokážeme z odborného hlediska posoudit, zda došlo k pochybení, podání stížnosti je však jednou z několika cest, jak můžete na vámi případná pochybení lékaře reagovat. Podáním stížnosti se můžete domoci prošetření postupu lékaře. 

V případě, že byste chtěla (resp. vaše dcera by chtěla) žádat po nemocnici, která takto pochybila nějaké odškodnění nebo třeba omluvu, bylo by nutné využít jiných prostředků k domožení se tohoto práva. Těmito prostředky jsou především mimosoudní řešení sporu a sodní řešení sporu. Tyto možnosti však mohou být oproti podání stížnosti časově náročnější a někdy i finančně náročnějším. Doporučili bychom vám, pokud se rozhodnete k soudnímu nebo mimosoudnímu řešení sporu, poradit se s advokátem, který se věnuje medicínskému právu. Seznam advokátu podle místa výkonu činnosti a jejich odbornému zaměření naleznete zde http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=326 Podrobnějším informace o soudním  řešení sporu naleznete zde http://www.ferovanemocnice.cz/reseni-sporu-29/soudni-reseni-278.html a mimosoudním řešení sporů naleznete zde  http://www.ferovanemocnice.cz/reseni-sporu-29/mediace--mimosoudni-reseni-sporu-669.html

Nyní bychom se rádi věnovali stížnosti, kterou podle vašeho dotazu chcete podat. Pro podání stížnosti máte více možnosti. Stížnost na postup léčení vaší dcery můžete podat k vedoucímu zdravotnického zařízení (např. ředitel nemocnice), zřizovateli zdravotnického zařízení (krajskému úřadu nebo v případě fakultních nemocnic ministerstvu zdravotnictví), České lékařské komoře (pouze pokud se stížnost týká lékaře; typicky v případech porušení profesní etiky).

Ve vašem případě bychom vám doporučili podat stížnost vedoucímu zdravotnického zařízení nebo jeho zřizovateli. Stížnost nemůže být anonymní, měla by obsahovat dostatek informací pro její vyřízení příslušným orgánem. Možnosti kam podáte stížnosti lze vzájemně kombinovat. Pokud podáte stížnost k vedoucímu zdravotnického zařízení nebo k jeho zřizovateli, tak by měla být tato stížnost vyřízena do 60 dnů od doručení vaší stížnosti. Postup lékařů může prošetřit také Česká lékařská komora.

Ve vašem případě se pravděpodobně jedná o složitější situaci, a kdybyste případně zvažovali podání žaloby, doporučili bychom vám ještě před podáváním stížnost vyžádat si kopii zdravotnické dokumentace. 

Vzor stížnosti naleznete zde http://www.ferovanemocnice.cz/data/stiznosti.pdf

Vaše Férová nemocnice

3.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS