Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak se domoci poskytnutí péče

Dobrý den. Moc pěkně prosím o urgentní odpověď, jsem opravdu zoufalá z bolestí a potřebuji pomoci. V lednu 2009 endoprotéza kyčle. Od počátku špatný průběh, častečné vyklubování, bolesti. Operatér vše v pořádku. Po půl roce audience u primáře, přiznána operační chyba, slíbil opravu udělat osobně. Byl však odvolán a nový primář papír na reoperaci zrušil, nemám stejně k němu důvěru, podílel se na mé invalidizaci. K tomu mě začalo bolet moc koleno na stejné noze. Oslovila jsem nemocnici poblíž, opravovat kyčel nechtějí. Endoprotéza má 3 operační chyby, které jsem si byla zjistit u odborníka v Praze, ovšem nic se mnou nechce mít. Bolest jde od endoprotézy po vnitřní straně stehna do kolene a už i pod koleno. Na nohu si nestoupnu, na koleně nevzepřu. Prášky a led už nepomáhájí. A nyní mi kožařka udělala test na kovy a vyšel pozitivně na titan, což je dost velký průšvih. Vzhledem k závažnosti mého stavu chci reoperaci podstoupit na zkušené klinice. Jak mám postupovat? Nechci objíždět s prosíkem republiku. Existuje nějaký postup, který by urychleně vedl k cíli a nikdo by se nemohl vymlouvat, ať si jdu tam, kde mě zkazili. Je oficiální postup oslovit ředitele, či vyhledat nějakého zdravotního radu a nebo já už nevím. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

dotazy ohledně volby zdravotnického zařízení jsme už zodpovídali např. zde, zde a zde. Na základě uvedeného v těchto dotazech máte právo si svobodně zvolit zdravotnické zařízení. Pokud je problém takové zařízení najít, obraťte se na svoji zdravotní pojišťovnu a žádejte, aby Vám sdělili, na které smluvní zdravotnické zařízení se můžete obrátit. Pokud by Vás zvolená nemocnice bez zákonného důvodu odmítla, můžete podat stížnost ke své zdravotní pojišťovně, případně k vedení či zřizovateli nemocnice. Rozhodně není možné odmítnout pacienta s odůvodněním, aby ho operovali znovu tam, kde ho "zkazili".

Pokud je Vaše situace opravdu akutní a nemáte se jak dostat k potřebné péči, možností je domluvit se v nějakém soukromém zdravotnickém zařízení na poskytnutí péče za přímou úhradu a pak tyto vynaložené prostředky vymáhat po své zdravotní pojišťovně. Na takové řešení ale budete potřebovat advokáta.

Omlouváme se, že jsme Vám neodpověděli na Vaši prosbu dříve, je to dáno velkou vytížeností naší poradny.

Vaše Férová nemocnice

4.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS