Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak řešit odborné pochybení lékaře?

Dobrý den.

V březnu 2011 jsem měla pracovní úraz - podezření ze zlomeniny 8. hrudního obratle.

Při vyšetření na traumatologii ve nemocnici mě poslali nejdříve na RTG, kde zjistili, že s obratlem je něco špatně, ale neprokázala se zlomenina. Následně mě poslali na CT, kde také nebyla prokázána zlomenina.

Poslali tedy výsledky do fakultní nemocnice, kde se na to podíval neurochirurg, který zpětně odpověděl, že z CT nelze vyloučit ani potvrdit zlomeninu obratle a že by to prokázala pouze MR.

Na toto vyšetření mě ale již nikdo z  nemocnice neposlal, propustili mě po asi 10. hodinách s nemocenskou domů.

Docházela jsem cca co 14 dnů na kontroly, kdy záda mě stále bolela, měla jsem napsané rehabilitace (masáže), ale až skoro po dvou měsících klidu.

Po třech měsících mě lékař poslal do práce a ukončil nemocenskou s tím, že na kontrolním RTG nenašel zlomeninu, ukončili mi léčbu s diagnozou - podvrtnutí páteře.

Fyzioterapeut mi po cca dvou měsícíh, kdy jsem stále docházela na rehabilitace a stěžovala si na bolest zad, doporučil objednání u neuroložky, což jsem učinila.

Ta mě poslala na MR vyšetření (konečně), kde mi byla zjištěna stará fraktura dvou obratlů - 8. a 10. hrudního obratle. Zajímalo by mne tedy, co s tím mám dělat? Na koho se obrátit? Jak situaci se špatnou diagnozou vyřešit?

Petra

Odpověď:

Dobrý den,

ve vašem případě pravděpodobně došlo k odbornému pochybení lékařů, což je situace, kterou lze právně řešit několika způsoby:

  1. Požadovat náhradu újmy na zdraví
    Pokud pochybení lékařů vedlo k újmě na vašem zdraví, můžete se domáhat náhrady dle občanského zákoníku.
    Náhrady lze dosáhnout buďto mimosoudně, pokud nemocnice pochybení uzná, v opačném případě se budete muset náhrady domáhat u soudu.

    Bylo by tedy vhodné kontaktovat advokáta  zběhlého v oblasti medicínského práva a náhrad újmy na zdraví, který by vás zastoupil při jednání s nemocnicí a v případném soudním řízení.
    Pokud nevíte, na koho se obrátit, můžeme vám doporučit stránky http://potrebujipravnika.cz/

    Toto právo se promlčuje ve lhůtě dvou let od okamžiku, kdy jste se o vzniku újmy dozvěděla, ve vašem případě tedy nejspíše od vyšetření magnetickou rezonancí, které odhalilo frakturu.

  2. Stížnost na postup lékařů
    Stížnost lze adresovat vedoucímu zdravotnického zařízení nebo jeho zřizovateli, případně i zdravotnické komoře. S výsledkem vyřizování stížnosti by jste měla být seznámena.

    Bližší informace k podávání stížností včetně vzoru naleznete zde.

  3. Podání trestního oznámení
    Trestní oznámení je pouze krajní prostředek, který by se měl používat podat pouze v případech velmi závažných pochybení lékaře (hrubé zanedbání povinností hraničící s úmyslem). Může se jednat hlavně o podezření ze spáchání trestných činů ublížení na zdraví, případně neposkytnutí pomoci. 

Další informace k těmto prostředkům můžete najít přímo na těchto stránkách v sekci řešení sporů.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS