Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak postupovat při podání trestního oznámení na lékaře v intimní věci?

Dobrý den. Před třema lety jsem podstoupila plastickou operaci v oblasti genitálií. Tato operace dopadla velmi katastrofálně, a to i z hlediska soudního znalce. Bylo mi doporučeno obrátit se v místě bydliště na policii, kde mám nahlásit, že jsem byla na plast. operaci s následkem na ublížení na zdraví. Což jak určitě pochopíte, je velmi osobní a intimní věc, se kterou na veřejnost jít nechci. Ráda bych se zeptala, je jiné řešení - jen přes lékaře? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud chcete podat trestní oznámení, což v oblasti zdravotnictví jako prostředek nápravy většinou nedoporučujeme, můžete tak učinit více způsoby. Oznámení můžete podat písemně (doporučeným dopisem) na místní státní zastupitelství nebo policejní orgán. V oznámení můžete popsat události, jak se staly, a přiložit i kopii znaleckého posudku. Můžete také uvést, že jde o velmi intimní věc a že byste byla ráda, aby v případě nutnosti výslechu Vás například vyslýchala žena - policistka apod.

V žádném případě, pokud podáte trestní oznámení, tak věc "nezveřejňujete", policisté, kteří se případem budou zabývat, musí dodržovat mlčenlivost. Stejně tak i obviněný lékař nemůže kromě policie nikomu dalšímu sdělovat okolnosti Vašeho případu. Pokud by se skutečně věc dostala před soud, tak i tam můžete žádat o zachování anonymity.

Ohledně dalších informací o trestním řízení, Vás můžeme odkázat na naši příručku Jak si poradit v pozici oběti trestného činu.

Vaše Férová nemocnice

11.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS