Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak podat stížnost?

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jak bych mohla podat stížnost na dětskou lékařku, která v porodnici prováděla vyšetření, které zanedbala nebo špatně provedla. Dělala mé dceři po porodu screening očí na vrozený šedý zákal, který uvedla, že nemá. My před měsícem zjistili, že naše dcera onen zákal má a tzv. doktorka uvedla, že ne, čímž dceře zkrátila čas, který je důležitý pro léčbu tohoto zákalu. U malých dětí je důležité, aby se zakročilo co nejdříve, nejlépe po porodu, kdy se screening dělá. Takže nám v nejhorším případě hrozí oslepnutí z důvodu špatné diagnózy doktora. Proto Vás žádám o radu, jak postupovat.

vendulka

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se domníváte, že k pochybení lékařky došlo, pak bychom Vám prve doporučovali celou záležitost prodiskutovat přímo s lékařkou či jejím nadřízeným. Pokud s jejich vysvětlením (případnou omluvou) nebudete spokojená, můžete zvážit podání stížnosti k České lékařské komoře nebo k orgánu, který registroval nemocnici (nejčastěji to bývá krajský úřad). Veškeré informace o podávání stížností (spolu se vzory stížností) naleznete zde.

Tyto orgány pak sami posoudí, zda došlo k pochybení ze strany lékaře a popř. vyvodí následky. Nemohou Vám však přiznat odškodné. To může až soud. Pokud budete mít zájem o odškodné, můžete postupovat podle odpovědi na obdobný dotaz, který popisuje postup při mimosoudním vyjednávání.

Informace o soudním řešení naleznete zde.

 

S žádostí nebo s vymáháním odškodného byste však měla počkat až do doby, než budete schopna (s pomocí nezávislých lékařů nebo znalců) přesněji určit výši škody, která vaši dceři vznikla. To bude pravděpodobně možné až poté, kdy budete vědět, zda a jaké skutečné problémy vaši dceři vzniknou následkem pochybení lékařky.

Vaše Férová nemocnice

9.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS