Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hrubé chování lékaře

dobrý den,chtěla bych se zeptat na postup vyšetření Bera na ORL... myslím si,že postup a hlavně chování lékaře byl hrubý a arogantní... mám dceru 5 měsíců a byli jsme na vyšetření,protože máme podezření na nedoslýchavost... první otázka doc. byla, zda dcera slyší... na to jsem mu odpověděla, že nevím a proto jsem u něj. Odpověď doktora zněla, že on to taky neví a ani to nezjistí, že to ví pouze moje dcera... takových otázek bylo víc... když mělo dojít k samotnému vyšetření, tak mi doktor nařídil uspat malou. Ale když se mi to ani po víc než půl hodině nepovedlo, tak mi začal vyčítat, že jsem neschopná matka atd... tak jsem mu řekla, že dítě není cvičená opice a že jestli není možné ji uspat kapičkama jako to dělají v Praze... Na to mi dost arogantně a hrubě odpověděl, že už máme odejít a že nás nevyšetří, ať si jdeme do Prahy... s pláčem jsem utekla z ordinace s lékařskou zprávou, že jsem odmítla vyšetření... nevím, zda mám žádat ČLK o prošetření nebo zda je možné to nahlásit VZP jako neprovedené vyšetření bez nároku na proplacení pro tohoto doktora... já sama jsem tam platila 60 korun... děkuji za odpověď...

Odpověď:

Dobrý den,

na chování ošetřujícího lékaře si stěžovat můžete. Existuje řada doporučení a předpisů stanovujících povinnosti lékaře k pacientovi. Z Etického kodexu ČLK mimo jiné pro lékaře vyplývají tyto zásady:

Lékař se k nemocnému chová korektně, s pochopením a trpělivostí a nesníží se k hrubému nebo nemravnému jednání. Bere ohled na práva nemocného.

O tom, jak postupovat při podávání stížností najdete na stránkách Férové nemocnice zde.

Ke stížnosti nezapomeňte přiložit kopii lékařské zprávy a doplnit, že ve skutečnosti nešlo o odmítnutí vyšetření, resp. o odmítnutí šlo ze strany lékaře.

Co se týče Vámi zmiňované částky 60,- Kč by bylo potřeba upřesnit, o jaký poplatek se jednalo, abychom Vám mohli poradit, zda lze zmíněné peníze žádat zpět.

Vaše Férová nemocnice

30.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS