Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hospitalizace a zranění

Dobrý den,
má přítelkyně prodělala minerální rozvrat (hyponatremii a hypokalemii), vlivem kterých měla 3 záchvaty lékaři označenými za epileptické. Po prvním byla RZS odvezena do nemocnice, kde v průběhu vyšetřování na JIPce prodělala další, bohužel s nějakým náústkem v puse, díky kterému si vylomila dolních 5 zubů. Ty se momentálně nedaří dát dohromady ani po nasazení nějaké protézy a vypadá to, že o zuby přijde. Jen by mě zajímalo, vzhledem k tomu, že implantáty jsou odhadnuty na cca 50tis., jestli na vzniklé situaci nese nějakou vinu i nemocnice případně zda, když je pojištěncem VZP, jí pojišťovna třeba může na zuby přispět. Moc děkuji všem za strávený čas odpovědí a přeji hezký den.

BlackDawn

Odpověď:

Dobrý den,

pokud si nejste jistí, zda došlo k pochybení ošetřujícího lékaře nebo jiného lékařského personálu, obstarejte si nejprve kopii zdravotní dokumentace. S dokumentací se pak obraťte na jiného lékaře, který bude schopen posoudit zvolený postup a prostředky, které byly použity (typ náústku atd.). Tento lékař pak může zvážit, zda došlo k pochybení nemocnice či nikoliv, a zda je vhodné pokračovat se stížností na nemocnici či samotné lékaře.

Pokud následkem nesprávně poskytnuté lékařské péče byla pacientovi způsobena určitá škoda, je možné se obrátit se stížností přímo na nemocnici a požadovat po ní náhradu způsobené újmy. Ve stížnosti uveďte veškeré informace spojené s hospitalizací (případně i s připojenou zdravotnickou dokumentací), jak došlo k pochybení lékaře a čeho se domáháte. Výši náhrady škody můžete odhadnout spolu s právníkem, bude obsahovat zejména vynaložené náklady na nové implantáty a náklady na dodatečné léčení, případně určité zadostiučinění spojené s prošlými útrapami. Vzory stížnosti naleznete zde. Advokáta, který se danou oblastí více zabývá a je schopen Vám více pomoci, naleznete na těchto stránkách zde nebo zde.

Zároveň můžete vznést dotaz u Vaší pojišťovny, zdali by bylo možné toto uhradit z pojištění vzhledem k okolnostem - úraz v nemocnici. Výsledek však nejspíš bude záležet na posudkovém lékaři pojišťovny, nejsme schopni Vám sdělit, zdali máte nárok.

Vaše Férová nemocnice

6.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS