Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Existuje v ČR obdobný úřad jako na Slovensku zodpovědný za řešení stížností na ZZS?

Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda-li v ČR existuje obdobný úřad jako na Slovensku (Úřad pro dohled nad zdravotní péčí) zodpovědný za řešení stížností na zdravotnickou záchrannou službu či přednemocniční péči obecně. Zajímá mě konkrétně, zda-li je možné někde dohledat kazuistiky (kauzy) zabývající se medicínsko-právní problematikou z pohledu záchranáře či lékaře ZZS a pacienta. Děkuji moc za informaci.

studentka Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

v současné době bohužel v České republice neexistuje instituce, která by byla obdobná slovenskému Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Některé politické strany sice prosazují zřízení nezávislého úřádu, jehož úkolem by byl dohled nad poskytováním zdravotní péče a dále také kontrola solventnosti pojišťoven či kontrola poskytovatelů péče, ovšem stávající legislativa tuto problematiku zatím uceleně neřeší. Aktuální právní úprava kontroly poskytování zdravotní péče je tak roztříštěna do více předpisů.

K vašemu dotazu lze obecně říci, že za poskytování přednemocniční neodkladné péče (tj. za záchrannou službu) odpovídají územní střediska záchranné služby, zřizovaná Ministerstvem zdravotnictví. Pokud tedy nejste s prací záchranné služby spokojena, máte několik možností, kde si stěžovat. V případě obavy z odborného či etického pochybení přináší zpravidla nejrychlejší výsledky stížnost řediteli nebo vedoucímu lékaři příslušné záchranné služby. Dalším krokem je stížnost směrovaná zřizovateli, případně i zdravotní pojišťovně, jejímž jste pojištěncem. V případě podezření ze spáchání trestného činu je nejlépe obrátit se přímo na Policii ČR. Více obecných informací ke stížnostem včetně jejich vzorů lze najít i na našich webových stránkách zde.

Jelikož tedy v ČR neexistuje žádný ústřední orgán, který by se systematicky zabýval řešením stížností na zdravotnickou záchrannou službu, nedochází ani k žádné centrální evidenci těchto případů. Jednotlivé kauzy (spory) tak lze vyhledávat například na webových stránkách soudů nebo si lze tyto informace vyžádat na základě zákona o svobodném přístupu k informacím (zákon č. 106/1999 Sb.).

Vaše Férová nemocnice

10.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS