Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dotaz na reklamaci rovnátek

Dobrý den,

1. týden nosím na pevno rovnátka - korektory, které mi nechala zhotovit ortodontistka. Jde o kovové kroužky, ke kterým jsou připevněné kovové háčky, na které se navlékají gumičky. Ty mají vytvářet potřebný tah, který čelist potřebuje, aby se posunula. Problém je v tom, že i přes opětovné zbroušení konců háčků, které píchaly do jazyka, píchají dál. Nedá se s tím jíst. Při každém soustě konce háčků propíchávají jazyk. Za korektory jsem dala 18000,- Kč. Jaké mám prosím možnosti? Je možné požadovat vrácení peněz, pokud by k nápravě nedošlo?

Děkuji předem za odpověď.

Marie

Odpověď:

Dobrý den,

můžete se zkusit ještě jednou domluvit, zda-li by Vám Vaše paní zubařka rovnátka neopravila, popřípadě neuhradila marně vynaložené náklady. Pokud nebude možné se s ní domluvit, určitě je možné navštívit jiného zubního lékaře a nechat si posoudit, popřípadě opravit nasazené rovnátka. Někdy pomůže stávajícího lékaře upozornit, že máte zájem věc právně řešit. Samozřejmě můžete i změnit svého stávajícího zubního lékaře, a to jednou za tři měsíce.

Pokud by se prokázalo pochybení na straně vašeho zubního lékaře, lze doporučit nechat si udělat posudek od jiného lékaře na základě kterého je možné podat stížnost České stomatologické komoře a také podat žalobu na náhradu škody způsobené na zdraví. Více informací ohledně stížností se dozvíte zdezde

V rámci občanskoprávního řízení je možné podat žalobu na náhradu škody na zdraví. Řízení je osvobozeno od soudního poplatku. V rámci tohoto řízení je možné požadovat náhradu bolestného a marně vynaložené náklady.

Vaše Férová nemocnice.

3.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS