Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doporuručení vhodného advokáta pro podání žaloby

Dobrý den,

už nevím kam se mám obrátit. Začnu stručně od začátku můj příběh. Loni v prosinci mi umřela manželka v jedné Pražské nemocnici. Vyžádal jsem si zdravotnickou dokumentaci, kde jsem zjistil pochybení zdravotnického personálu.Tedy i s ohledem na to, na co si manželka stěžovala. Podal jsem trestní oznámení a poslal stížnost lékařské komoře. Když jsem byl u výslechu tak kriminalista povídá, v trestním právu nemáte šanci, protože lékaři drží spolu. Po přečtení lékařské zprávy nám doporučil obrátit se na civilní soud. Jenže nevím, jak postupovat a ani nemám finance na soudní řízení a vypracování soudního znaleckého posudku. A mám pocit, že se právníci bojí jít proti téhle nemocnici. Můžete mi, prosím, poradit a nebo doporučit nějakou právní kancelář?

Mockrát děkuji.

MN

Odpověď:

Dobrý den,

projekt Férová nemocnice Ligy lidských práv bohužel nevede žádný seznam advokátních kanceláří s hodnocením jejich kvality. Advokáta zabývajícího se medicínským právem však můžete nalézt zde: http://vyhledavac.cak.cz/Units/_Search/search.aspx nebo zde: http://www.potrebujipravnika.cz/.

Snažte se nejdříve s nemocnicí domluvit i pod pohrůžkou soudního řízení, které je až poslední možností, jelikož je finančně i časově náročné. I k tomu vám však doporučujeme přibrat odbornou pomoc advokáta. Můžete také využít mediaci: http://ferovanemocnice.cz/reseni-sporu-29/mediace--mimosoudni-reseni-sporu-669.html. Nebudete-li v jednání úspěšný, teprve poté se obraťte na soud.

Pokud nejste ve finanční situaci, která by vám dovolovala hradit náklady soudního řízení, pak můžete požádat o osvobození od soudního poplatku a také o bezplatné zastupování advokáta. Uspějete-li v tomto řízení, pak vám budou také přiznány náklady soudního řízení včetně zastupování advokátem, nepodaří-li se vám získat bezplatné zastoupení.

Děkujeme za důvěru.

Vaše Férová nemocnice

30.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS