Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chybná jaterni biopsie

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na mimosoudní vyrovnání s nemocnicí. Podstoupila jsem jaterní biopsii kvůli zvýšené hladině mědi v krvi. Jde o to, že mi třikrát bylo řečeno, že zákrok bude dělat primář interního oddělení a to ještě hodinu před zákrokem a nakonec mi ji dělala doktorka, která ani nebyla zaměstnanec v nemocnici, pouze docházela pomáhat s některými zákroky. Další den na vizitě přišel primář a na moje vyjádření, že mě oblast po vpichu jehlou pořád bolí, nereagoval, pouze ho zajímalo moje tetování na krční páteři, protože on neuměl rozeznat, co to tam mám. Poslali mě domů, ale kvůli bolestem jsem nemohla jít v ten den ukončit neschopenku, ale zvládla jsem to až další. Po třech dnech, kdy jsem měla nastoupit do práce, jsem už bolest nemohla snést a šla jsem opakovaně na interní oddělení zeptat se proč.

Tam mi po ultrazvuku, rentgenu a ct řekli, že mám hematom na pravé ledvině a vylučovali fakt, že se to mohlo stát při biopsii jater, protože ledviny a játra jsou dost vzdálené od sebe, aby se ledvina mohla poškodit. Poslali mne na urologii, tam samozřejmě okamžitě hospitalizovali se slovy, že jeden špatný pohyb stačí k tomu, aby sem o ledvinu přišla. Po pár dnech, kdy měli přijít výsledky z biopsie, mi pak řekli, že výsledky ukázali, že mám zdravou ledvinu. Tak se ukázalo, že mi pod ultrazvukem doktorka udělala místo jaterní biopsie biopsii ledviny.

Já jsem pak byla více jak měsíc na lůžku, a přišla jsem tak o mzdu. Mám tedy nárok na mimosoudní vyrovnání? Kam se mám obrátit?

Děkuji za odpověď

Simona

Odpověď:

Dobrý den,

mimosoudní vyrovnání vyžaduje spolupráci ze strany nemocnice, pokud nebude chtít nemocnice na mimosoudní vyrovnání přistoupit, tak Vám nezbyde než se obrátit na soud.

Prvním doporučeným krokem před podáním návrhu mimosoudní vyrovnání je zajištění si kopií ze zdravotnické dokumentace. Kopie si můžete pořídit buďto vlastními prostředky sama, nebo Vám je za úhradu nákladů do 30ti dnů od žádosti zhotoví nemocnice. Na kopie ze zdravotnické dokumentace máte nárok na základě zákona o zdravotních službách. Více informací k pořizování si kopií ze zdravotnické dokumentace naleznete na našich stránkách, viz zde.

Dalším krokem je zhotovení návrhu mimosoudní vyrovnání, tento návrh můžete zhotovit buďto sama nebo využít služeb advokáta, z návrhu na  mimosoudní vyrovnání by mělo být zřejmé:

- že nemocnice porušila povinnost postupovat s odbornou péčí, to doložíte Vaší zdravotnickou dokumentací, z níž bude vyplývat, že Vám měli dělat biopsii jater ale provedli biopsii ledviny.

- že vám tímto zásahem vznikla škoda, to doložíte opět Vaší zdravotnickou dokumentací, z níž bude vyplývat, že  jste kvůli hematomu na ledvině byla měsíc hospitalizovaná. Výši této škody představuje minimálně rozdíl mezi nemocenským a Vaší průměrnou mzdu a Vámi vyčíslená hodnota času, který jste musela strávit v nemocnici, i když by se jinak jednalo o Vaše volno.

- že mezi porušením povinnosti a vzniklou škodou existuje příčinná souvislost, to doložíte tím, že výsledkem Vaší biopsie je vyšetření ledviny místo jater a že bezprostředně po tomto chybném zákroku se objevily komplikace s ledvinou.

Třetím krokem je zaslání tohoto návrhu nemocnici, v níž Vám provedli biopsii a vyčkání na její odpověď.

Pokud Vám nemocnice nevyjde vstříc doporučujeme podat stížnost, na lékařku, která zákrok provedla (více ke stížnostem zde). Dále zvažte, zda se neobrátit na advokáta, ve Vašem případě za předpokladu, že skutečnosti tvrzené ve Vaší otázce budou mít oporu ve Vaší zdravotnické dokumentaci, se domníváme, že jsou šance na úspěch u soudu slušné. S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Doporučujeme advokátku Zuzanu Candigliota, která spolupracuje s Ligou lidských práv a projektem Férová nemocnice. Seznam všech advokátů naleznete zde.

Děkujeme za Vaši odpověď

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

7.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS