Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chybná diagnóza s následkem smrti

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda můžeme nějakým způsobem jednat (podat stížnost, žádat o odškodné atd…), když obvodní lékařka dlouhou dobu léčila mého otce špatně, měl velké problémy, které neustále postupovaly, nemohl už udýchat ani cestu po bytě....očividně problém se srdcem a paní doktorka ho několik měsíců léčila na záněty žil, na močovou infekci.....na poslední chvíli jsem otce dovezla k jiné dr, která ho ihned poslala do nemocnice, kde mu po vyšetřeních zjistili srdeční selhávání (ejekční frakci srdce měl už pouze na 15%)...dali ho relativně dokupy…ale než se dočkal operace srdečního bypassu, bylo už pozdě. Jeho srdce už toto nevydrželo, bylo natolik zjizvené, že otec nedávno zemřel. Můžeme něco udělat s tím, aby tato paní doktorka zjistila, že člověk není jen kus hadru... Děkuji za váš čas.

 

celinkar

Odpověď:

Dobrý den,

Je nám líto události, která Vás potkala.

Protože Váš tatínek zemřel, jako osoba blízká si můžete stěžovat. Stížnost podáváte proti poskytovateli zdravotních služeb, ve Vašem případě proti původní obvodní lékařce Vašeho tatínka. V tomto případě problém proberete přímo s ní. Pokud by Vaši stížnost nereflektovala, můžete ji podat registrujícímu správnímu orgánu, tedy krajskému úřadu. Stížnost by měla být vyřízena do 60 dnů od podání.

V případě pochybení profesní etiky lékaře lze potom stížnost podat na Českou lékařskou komoru. Stížnost by neměla být anonymní. Váš případ navíc zdá se komplikovaný, je proto lepší si vyžádat kopii tatínkovy dokumentace a vyjádření odborníka ke stížnosti. Lhůta pro podání stížnosti je jeden rok ode dne, kdy doškol k pochybení.

Další možností je žádat po lékařce odškodné za zapříčinění otcovy smrti. Pokud byste žádala lékařku o odškodné, můžete se vyrovnat mimosoudní cestou. Je možné, že k tomuto vyrovnání nebude svolná, poté je třeba řešit spor soudní cestou – jedná se o žalobu na ochranu osobnostních práv, jelikož bylo narušeno vše právo na rodinný život. Pamatujte ale, že zde platí promlčecí lhůta tři roky stanovená v tomto případě od úmrtím Vašeho tatínka. Po uplynutí této lhůty nebude možné již vysoudit odškodné, ale maximálně omluvu, jelikož nárok na ni se nepromlčuje.

Doporučujeme při tomto postupu jednat přes advokáta specializovaného na medicínské právo. Seznam advokátů můžete nalézt zde na stránkách České advokátní komory.

V úvahu přichází také podání trestního oznámení, ale tato možnost je skutečně nejkrajnějším řešením, a měla byste ji proto pečlivě zvážit.

Pro podrobnější informace k Vašemu dotazu můžete navštívit naše webové stránky zde a zde, kde jsou informace lépe rozvedeny.

Podobné dotazy na našich stránkách byly už řešeny a můžete se tedy inspirovat také jejich zněním:

http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/postup-pri-nespokojenosti-pacienta-29/%3Cp%3Edobry-den-v-373.html

http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/pravni-poradna/pravni-poradna/pravni-poradna/pravni-poradna/pravni-poradna/postup-pri-nespokojenosti-pacienta-29/%3Cp%3Ebyl-jsem-tec-440.html

http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/reseni-sporu-29/n-jak-podat-stizn-1998.html

Vaše Férová nemocnice

23.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS