Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chybná diagnóza lékaře - zbytečná operace

 

Dobrý den, nedávno jsem si poranil koleno a jelikož už mám plastiku kolena levého a toto bylo pravé tušil jsem, že mám opět poškozený vaz. Lékaři na poliklinice mi dávali jen ortézy a tvrdili, že to nic není, tak mi nezbývalo nic jiného, než čekat na kontrolu u svého lékaře v ÚVN, která však byla až za několik měsíců (30.10. a zranění jsem si přivodil 29.5.). Tak jsem žil dál s bolavou nohou, až jsem si ji nakonec ještě zhoršil a někdy na konci srpna skončil na ambulanci právě v ÚVN. Tam se mě ujal jiný ortoped, který mi naplánoval artroskopii na 15.11. s jasnou diagnózou - poraněný meniskus, ač jsem doktora žádal o magnetickou rezonanci s podezřením na vazy, tak to rezolutně odmítl s tím, že přesně ví, o co jde. Operaci jsem prodělal před dvěma dny a světe div se, doktor mi oznámil, že menisky jsou naprosto v pořádku, avšak přední křížený vaz úplně chybí a je utržený. Takže mi koleno otevřel, koukl se tam a zas ho zavřel (toto by zjistil pomocí magnetické rezonance), takže teď mě čeká zbytečná léčba po artroskopii, zbytečně jsem strávil 4 dny v nemocnici, zbytečně jsem za to utratil peníze a zbytečná ztráta času. Chci se poradit, zda mám tuto situaci nějak soudně řešit, jestli to má šanci na úspěch a nebo to přejít a připravit se u stejného lékaře na plastiku. Děkuji všem za odpovědi.

Kubajz

Odpověď:

Dobrý den,

 

Pokud nejste spokojen s lékařskou péčí, která Vám byla poskytnuta, případně máte podezření, že lékař zanedbal povinnou péči, můžete to řešit podáním stížnosti. Samozřejmě nejlepší je pokusit se vyřešit problém nejdříve s dotyčným lékařem či jeho nadřízeným. Pokud to nejde, nebo to k ničemu nevede, lze podat oficiální stížnost. Bližší informace k tomu můžete nalézt zde.

 

Další možností kromě podání stížnosti je pokusit se vyřešit problém mimosoudním vyjednáváním – nejlépe mediací. Výhodou mediace je rychlost, ale i snížení nákladů a délky řešení sporu (v porovnání se soudním řízením). Více o mediaci se můžete dočíst zde.

 

Pokud nebudete úspěšný s mimosoudním vyjednáváním, můžete se obrátit s žalobou na náhradu škody na soud. Podrobnější informace o soudním řešení můžete získat zde. Před tím, než se rozhodnete žalobu podat, doporučujeme situaci ještě konzultovat s právníkem, který se v oblasti zdravotnického práva orientuje. Ten může doporučit další postup tak, abyste byl co nejúspěšnější a také Vám může pomoci s vyčíslením náhrady škody. Vyhledat takového právníka můžete zde nebo zde.

 

Vaše Férová nemocnice

17.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS