Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chybná diagnostika

Vážení,

dotaz se týká osoby blízké z mé rodiny.

Před více než 10 lety byla diagnostikována několika lékaři, a to i soudními znalci, jako neurotik, a to s tím, že stav není tak vážný, aby ho nezvládla vlastní vůlí a inteligencí. Protože se za mnoho let nic nezlepšilo, osoba nechala školy, nenastoupila do práce, vyhledali jsme jiné lékaře, kde byly všechny obtíže upřímně vylíčeny - a opět jen neuróza. Tentokrát však byla doporučena psychoterapie, která skončila neúspěšně, došlo k zhoršení stavu. Lékař, když byla osoba ve stavu těžkých depresí, nám jen oznámil, že je to její problém, ať se snaží vzchopit se sama, jde prý o její lenost a chování, jímž si vynucuje pozornost. Vše se horšilo, osoba se nevzchopila. Nyní byla diagnostikována schizofrenní psychóza, ovšem jiným lékařem, který tvrdí, že ji osoba měla již dávno podle jejích projevů, a že příznaky jsou jasně psychotické. O těchto příznacích nám ale jiní lékaři dříve říkali, že si je osoba vymýšlí, aby získala péči nás i lékařů a že s námi manipuluje, protože je jen lehce neurotická a má částečně narušenou osobnost. 

Ptám se, jak je možné, že nejméně šest atestovaných psychiatrů s praxí více než dvacet let nepoznalo psychózu a co s tím dělat, když jsme se museli o rodinného příslušníka roky starat, protože nemohl chodit do práce a trpěl příznaky, a nikdo mu nikdy nepodal ani léky proti psychóze. Co to je za lékaře, když na sdělení problémů odpoví, že si osoba jenom vymýšlí, případně, že je líná pracovat a studovat a máme ji tedy nechat ležet klidně i do důchodu? Všude se píše, že pacient má být aktivní, to ale byl a opakovaně lékaře vyhledával, dokud to jeho stav dovoloval, a o svých problémech psal i mluvil, ale nikdo ho nebral vážně a nyní nemá ani dokončené vzdělání! Nyní roky nic nečte, nemá ani jednoho kamaráda, nestuduje, nemá žádné zájmy, nemá žádnou vůli atd. Navíc nám nový lékař řekl, že je to chronické stadium, které se už nikdy nebude dát léčit tak, jako kdybychom přišli včas. My jsme ale přišli před mnoha lety, a to dokonce k lékařům, kteří jsou soudní znalci. 

Co dělat - odškodnění za zničení zdraví a studia? Jak zajistit léčbu rozvinuté formy tak, aby pacient nebyl ještě víc poškozován? Nevíme si rady, každý známý se od nás odvrátí, jakmile mu řekneme, že máme doma člověka s psychózou.

Děkuji.

Lucie

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že nejste spokojeni s diagnózou, kterou určilo několik předchozích lékařů.

Každý lékař může v diagnostikování nemoci postupovat individuálně, a tak se také jejich názory na jednotlivé příznaky nemoci mohou lišit. Tudíž i vyřčené diagnózy na tytéž příznaky nemusí být vždy stejné. Současně se však může stát, že někteří lékaři nemusí vždy postupovat lege artis a mohou diagnózu stanovit chybně. 

Pokud máte pocit, že došlo ze strany lékařů k pochybení a lékaři Vám nechtějí Vámi vyčíslenou škodu uhradit, můžete se domáhat náhrady škody formou soudní žaloby. U soudu je nutné prokázat vznik protiprávního postupu (např. novými lékařskými posudky, které by konstatovaly správnou diagnózu), vznik škody a její přesnou výši, přičemž je nutné prokázat též souvislost mezi protiprávním postupem a vznikem škody.

V případě, že byste měli problém s přesným vyčíslením výše škody, je vhodnější využít žalobu na ochranu osobnosti a domáhat se přiměřeného zadostiučinění.

Domníváme se, že pokud byste chtěli Váš problém řešit soudní cestou, bylo by nejvhodnější obrátit se na advokáta se znalostmi v oboru medicínského práva, aby se Vaše šance na úspěch zvýšily. 

Více informací naleznete zde

Vaše Férová nemocnice.

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS