Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chyba lékaře při kontrole těhotné matky

Dobrý den,

před měsícem se nám narodila holčička s Downovým syndromem a vadou srdce. Chyba je na straně lékařů. Každá návštěva mého gynekologa byla velice krátká, ani ne v řádech minut. Jen se podíval, zda se plod hýbe a konstatoval, že je těhotenství v pořádku. Nekontroloval znaky, které Downův syndrom má. Byla jsem pro něj jen položka na peníze.

Dále mě doktor v nemocnici, který měl kontrolovat srdce, jelikož byl obraz špatný, neposlal na vyšší pracoviště, jen napsal do zprávy, zda když můj gynekolog uzná za vhodné, tak aby mě poslal na vyšetření. Můj gynekolog pronesl, že v rodině nemáme vady srdce, tak mě nikam posílat nebude. V neposlední řadě další doktor, který mi dělal 3D ultrazvuk, na kterém, když se teď podívám na fotky vidím, že tam ty znaky Downova syndromu jsou. Pan doktor opět viděl jen výdělek a neprovedl žádnou kontrolu.

Naše dcera má Downův syndrom a těžkou vadu srdce, čeká jí těžká operace. Je to naše první dítě. Je to obrovská psychická zátěž, kterou si neumí nikdo představit. Nevím, jak to zvládneme a jak budeme fungovat dál. Doktoři nám zničili život. Musí se nás přeci někdo zastat. Doktorům jsem věřila, že je těhotenství v pořádku! Jsme na pokraji zhroucení. Co máme dělat?

katka m.

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve byste si měla vyžádat zdravotnickou dokumentaci, kterou je vhodné nejlépe konzultovat s odborníkem, s lékařem, kterému důvěřujete. Ten posoudí, zda došlo či mohlo dojít k pochybení ze strany lékařů, a nastíní Vám, nakolik je reálná šance domoci se odškodnění a prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. Nejsme lékaři, ale myslíme si, že ve vašem případě tu reálná šance je.

Na chování lékařů můžete podat stížnost k České lékařské komoře. Jde-li o lékaře zaměstnaného v nemocnici, můžete podat stížnost i k jeho vedoucímu lékaři, vedení nemocnice či zřizovateli nemocnice. Více o stížnostech se dozvíte zde. Ve stížnosti přesně popište svou situaci a uveďte na jaký postup si stěžujete. 

Další možností je pokusit se o mimosoudní vyrovnání mezi vámi a nemocnicí.

O mimosoudní vyjednávání s lékaři nebo nemocnicé se můžete pokusit buď sama, nebo s pomocí advokáta, který se specializuje na medicínské právo a který Vám rovněž pomůže odhadnout šance na úspěch. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i přístup ze strany vedení lékařů bude uvážlivější. Případně se obraťte na některé z mediačních center, např. na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro  rozhodčí a mediační řízení.

Můžete se také obrátit na soud a žalovat lékaře nebo nemocnici na náhradu škody či ochranu osobnosti. V tom případě by ale bylo dobré obrátit se na advokáta, který má zkušenosti v oblasti medicínského práva. Řešení sporů před soudy může totiž být velmi složité a nákladné. Více o řešení sporů soudní cestou naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS