Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Arogantní jednání lékaře

Dobrý večer. Mám dotaz.. Jsem diabetička a momentálně jsem těhotná. Chodím 6 let k lékaři, který má arogantní vystupování k pacientům. Při provedené těhotenské křivce mi cukr stoupl z běžných 6,5-7 na 11,5. Na mě přes celou ordinaci křičel, že mu je u (slušně řečeno) zadku jedno jestli mě se narodí debílek či ne, ale že bych s tím měla něco dělat. Ale já už nějak nevím co. Jím jen tmavé pečivo, nesladím, v podstatě přežívám jen na zelenině. Je jeho chování normální a měla bych se obrátit na lékařskou komoru? Mám jinak strach, že se mi bude třeba mstít nebo mé mamince, která k němu chodí také. Poradíte mi prosím?

sadarka

Odpověď:

Dobrý den,

podle toho, co píšete, bylo chování Vašeho lékaře nevhodné. Existuje několik možností, jak dále postupovat. V prvé řadě je zřejmé, že byla narušena důvěra, která je ve vztahu pacient – lékař nezbytná, proto se nám zdá vhodné si o tom s lékařem promluvit, vyjasnit si situaci, požádat o omluvu. Pokud to nikam nepovede, tak navrhujeme zvážit změnu lékaře, což je nejjednodušší způsob, jak situaci s nepříjemným lékařem řešit. 

V případě, že se nespokojíte s pouhou změnou lékaře a budete chtít problém řešit i dále, nabízí se možnost hned několika právních prostředků, z nichž nejvhodnější se jeví opravdu podání stížnosti.

Ve Vašem dotazu se ptáte na stížnost k lékařské komoře. Jedním z předmětů stížností, které komora řeší je neetické chování jejích členů (všichni lékaři jsou členy komory), což je i Váš případ. Stížnost je nutné podat do jednoho roku od doby, kdy došlo k pochybení lékaře a po přijetí komorou bude stížnost zpravidla vyřízena do šesti měsíců. Stížnost musí být písemná a musí obsahovat celé jméno a adresu stěžovatele. 

Podáním stížnosti můžete docílit potrestání lékaře, kterému hrozí důtka, pokuta, podmíněné vyloučení z komory se zkušební dobou, nebo dokonce vyloučení z komory, což prakticky představuje zákaz výkonu lékařské profese. Lékaři může být uloženo také potřebné doškolení nebo přezkoušení. 

Stížnost můžete podat také k krajskému úřadu, Více o stížnostech si můžete přečíst zde.

Vaše Férová nemocnice

17.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS