Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Alergoložka odmítla přijmout svoji dřívější pacientku

Dobrý den, má lékař - alergolog - právo mne nevyšetřit, přestože jsem jeho pacient? Nebyla jsem na alergologii 7 let, poněvadž jsem neměla žádné potíže a byla jsem zdravá. Nyní se u mne objevila nová alergie. Lékářka mi však sdělila, že mne nepřijme, protože už nejsem její pacient. Je to z právního hlediska možné?

Odpověď:

Dobrý den,

Vámi popisovaný případ je do jisté míry sporný, ale my se domníváme, že lékařka Vás skutečně může odmítnout přijmout. Lékař podle zákona může pacienta odmítnout, pokud by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o tohoto nebo o ostatní pojištěnce, které má ve své péči. Jinými slovy, pokud má lékař již plno a je plně vytížen péčí o své současné pacienty.

Alergolog je lékař specialista, který není ze zákona registrujícím lékařem. Registrujícími lékaři jsou ze zákona praktičtí lékaři, gynekologové a zubaři. Ti, jakmile pacienta zaregistrují, pak jej nemohou odmítnout. U alergologa je to podle našeho názoru jiné a stačí, že už má plno a může další pacienty - i svoje dřívější pacienty - odmítnout. V takovém případě Vám nezbývá než se obrátit na jiného alergologa. Svoji dřívější alergoložku můžete požádat, aby zdravotnické záznamy poslala novému alergologovi, aby tak dostal informace o Vaší dřívější léčbě.

Vaše Férová nemocnice

10.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS