Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepovedená laserová operace očí

Dobrý den, v květnu 2012 to bude rok,co jsem podstopila placenou refrakční operaci očí laserem s předpokladem, že dojde ke zlepšení zraku natolik, abych se zbavila brýlí. Operací se sice zrak zlepšil, ale brýle jsem nucená nosit nadále. Byla mi slibovaná případná reoperace, ale s časovým odstupem. Nyní, když ji chci pdstopit, tak mě lékař upozornil, že ke kýženému odstranění brýlí nemusí dojít. Před první operací jsem byla ujišťovaná, že budu vidět lépe jak s brýlemi a samozřejmě se jich zbavím. Současný pocit se zrakového vjemu, kdy bez brýlí vidím na určitou vzdálenost "dvojitě" je velmi nepříjemný. Obávám se, že mohu promeškat dobu, kdy si mohu nějakým způsobem stěžovat.

ajlin

Odpověď:

Dobrý den,

pokud nejste spokojena s lékařským zákrokem, máte právo si stěžovat. Stížnost můžete podat například vedoucímu zdravotnického zařízení, které vám zákrok provedlo (např. ředitel nemocnice) nebo České lékařské komoře. Více k tomu můžete nalézt zde.

Nebudete-li spokojena s řešením vaší situace, můžete využít možnost podat trestního oznámení, máte-li podezření na spáchání trestného činu. Dále můžete podat žalobu na soud, ale z důvodu náročnosti tohoto procesu doporučujeme tuto možnost využít jako poslední a snažit se nejdříve s daným zdravotnickým zařízením domluvit. K soudnímu procesu vám doporučujeme přibrat advokáta, který se ve zdravotnickém právu orientuje. Více k tomu můžete nalézt zde.

Nejkratší doba, která vás může ohrozit, je dvouletá promlčecí lhůta pro náhradu škody. Pokud byste po této době žádala o náhradu škody a zdravotincké zařízení by uplatnilo námitku promlčení, nedala by se již žádná náhrada přiznat a to ani soudně. Tato lhůta počíná běžet od doby, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá.

Vaše Férová nemocnice

23.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS