Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zbavení způsobilosti vnímající osoby

Můj otec měl mozkovou příhodu, krvácení do mozku, je hospitalizován na Jip - je při vědomí, všemu rozumí, je ochrnutý na půl těla, nemůže mluvit, ale dokáže projevit souhlas čí nesouhlas. Lékař nám sdělil, že mu bude přidělen opatrovník a že vše již bylo posláno na soud a že to bude cizí osoba. Proč nemůže být opatrovníkem osoba blízká - rodina? A proč, když je schopen projevit souhlas či ne, mu bude vůbec opatrovník přidělen?

Děkuji.

misule1

Odpověď:

Dobrý den,

předně bychom vás chtěli uklidnit, že zbavení způsobilosti k právním úkonům není trvalým stavem. S tím jak se v budoucnu může změnit k stav vašeho otce, může být případně nařízené zbavení k právním úkonům změněno, či omezeno.

Navíc to, že váš lékař, podal podnět k přidělení opatrovníka na soud, neznamená, že se tak stane. Soud bude stav vašeho otce zkoumat a záleží na tom, jak vyhodnotí jeho duševní stav. Co se týče samotného opatrovníka, z dikce občanského zákoníka vyplývá, že se jednoznačně dává přednost rodinným příslušníkům, či osobám blízkým a až v případě, že nikdo z této skupiny není sto stát se opatrovníkem, nastupují osoby cizí.

Pokud byste nesouhlasili s tím, jak soud ve vašem případě rozhodl, máte právo podat proti tomuto rozhodnutí odvolání. Zároveň, pokud nejste spokojeni s přístupem lékaře nebo s jeho chováním, máte právo na něj podat stížnost. Více o  jejím podání naleznete zde.

Co se týče odpovědi na vaši poslední otázku, pokud by mu byl přidělen opatrovník (tzn. že by soud shledal stav vašeho otce natolik závažný, že by mu ustanovil opatrovníka), nechápejte to tak, že by váš otec byl zařazen do nějaké degradující pozice. Tento institut by jej měl naopak chránit a pomoci mu jednat v rozličných situacích a ulehčit mu tak jeho životní pozici.

Vaše Férová nemocnice.

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS