Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky při nedobrovolé hospitalizaci v nemocnici

Chtěla bych se zeptat, když jsem v nemocnici nepodepsala souhlas s hospitalizací a přesto jsem byla přijata na uzavřené oddělení psychiatrie, zda můžu chodit na vycházky mimo zdravotní zařízení s doprovodem zdravotního personálu či rodiny, jako jiní pacienti.

aniri

Odpověď:

Dobrý den,

vycházky jsou udělovány individuálně podle zdravotního stavu pacienta nebo režimově pro všechny pacienty určitého oddělení. Délka a forma takových vycházek se liší v závislosti od vnitřních pokynů léčebny a individuálního posudku lékaře.

Bohužel neexistuje žádný pokyn nebo jiné opatření, které by nařizovalo povinnou četnost a délku vycházek pro všechny pacienty všech léčeben. Toto kritizoval i ombudsman ve své Zprávě z návštěv psychiatrických léčeben z r. 2008, podle které neexistence objektivně stanovených podmínek pro vycházky může zakládat neodůvodněné rozdíly mezi léčebnami i pacienty v rámci jedné instituce.

Vycházky tedy musíte individuálně domluvit s vaším ošetřujícím lékařem.

Pokud by vám ošetřující lékař nevyšel vstříc, máte možnost se bránit podáním stížnosti k vedoucímu zařízení. Bližší informace k podání stížnosti naleznete zde.

Vzhledem k tomu, že jste byla nedobrovolně hospitalizována, muselo být o vaší hospitalizaci rozhodnuto soudem. Pokud vám zdravotnické zařízení nevyjde vstříc, můžete u soudu, který rozhodl, podat návrh na přezkoumání přípustnosti vaší hospitalizace.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS