Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Režim v psychiatrické léčebně

Proč je zvlášť na psychiatrii kasárenský režim, včetně šikany? Jakékoli oslovení ošetřovatele silně obtěžuje, uklizečka jen pořád zuří, léky jsem dostával podle nálady ošetřovatelů - každý den trochu jiné. Komunikace není žádná, vždy jen obtěžuji. Do dokumentace zapisují podle nálady nesmysly, o kterých odmítají mluvit. Nahlížení do dokumentace je prakticky nemožné a zbytečné, protože nemám právo uvést věci na pravou míru. Léčba neprobíhá tak, aby mi pomohla, ale tak aby získali co nejvíc bodů, i za cenu lží.

Josef

Odpověď:

Dobrý den,

pokud máte pochybnosti o průběhu léčby, můžete se samozřejmě bránit. Je však třeba připomenout, že každé zdravotnické zařízení má své vnitřní řády, podle kterých se pacienti musí řídit. Pravidla v řádech však musí být přiměřená a nesmí být v rozporu se zákonem. Vnitřní řády tak například nesmí omezovat právo pacienta na nahlížení do zdravotnické dokumentace, odepřít možnost pacienta souhlasit se zdravotním úkonem nebo rozšiřovat podmínky pro použití omezovacích prostředků.

Co se týče nahlížení do dokumentace - jako pacient tedy máte právo do ní nahlížet, a to v rozsahu záznamu popisu příznaků onemocnění, diagnózy, popisu terapeutického přístupu a interpretace výsledků testů. O každém nahlédnutí, případně o odmítnutí k nahlédnutí musí být ve zdravotnické dokumentaci záznam. O nahlížení můžete požádat jak ústně, tak písemně a personál Vám musí toto nahlížení umožnit v nejbližším termínu v souladu s možnostmi zařízení.

Pokud máte dojem, že v zařízení dochází k porušování zákona, doporučujeme zaslat stížnost k Veřejnému ochránci práv. Tuto stížnost můžete podat ústně, písemně nebo i elektronický obyčejným e-mailem. Více informací naleznete přímo na stránkách veřejného ochránce práv.

Dále doporučujeme zaslat stížnost o chování personálu vedoucímu psychiatrického zařízení - ve stížnosti popiště jejich jednání, nemožnost nahlížení do zdravotnické dokumentace atd.

Vzory stížností naleznete například na stránkách Férové nemocnice.

Pokud by Vás zajímaly další informace, můžete je nalézt například v často kladených dotazech.

Vaše Férová nemocnice

1.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS