Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Revers z psychiatrie

Dobry den, dva týdny do zadu přítelkyně skočila pod metro a následně byla převezena do psychiatrické nemocnice, kde byla na nedobrovolném vstupu. Poté ji dali podepsat dobrovolný vstup. Chci se zeptat, jestli nyní může podepsat revers kdykoliv nebo je v tom nějaké ale? Záleží na více faktorech? Děkuji za odpověď.

 

HouD

Odpověď:

Dobrý den,

pokud Vaše přítelkyně skutečně podepsala dobrovolné léčení, pak může také kdykoliv odejít na revers. Jestliže jí lékaři v léčebně tvrdí, že odejít nemůže, pak můžete namítnout, že k jejímu nedobrovolnému držení nemají právní důvod, tedy rozhodnutí soudu o nařízeném léčení.

Podepsat negativní revers a ukončit hospitalizaci je možné, pokud nejde o případy nedobrovolné hospitalizace. Jinak obecně rozhoduje pacient a dává souhlas k hospitalizaci, který lze kdykoliv odvolat.

Existují však výjimky, kdy toto neplatí:

  • pokud bylo pacientovi uloženo ochranné léčení (§ 99 trestního zákoníku) – v případě, že spáchal trestný čin, v duševní poruše nebo pod vlivem návykových látek a soud rozhodl o uložení ochranného léčení,
  • pokud lékař rozhodne, že je pacient nebezpečný sobě nebo okolí – zde pokud pacient nesouhlasí s hospitalizací, rozhoduje soud. Zdravotnické zařízení musí soud do 24 hod uvědomit, soud má lhůtu 7 dnů na rozhodnutí. To znamená, že o omezení osobní svobody vždy rozhoduje soud.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7023 Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

Váš dotaz v anonymizované formě, včetně naší odpovědi naleznete zde: http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/souhlas-a-rozhodovani-pacienta-32/n--7023.html

S pozdravem

 

Vaše Férová nemocnice

 

31.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS