Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přizpůsobení pracovních podmínek zdravotním omezením z důvodu duševního onemocnění

Dobrý den,

mám diagnózu periodická deprese s poruchou přizpůsobení. Lékařem mi byla doporučeno změna původního psychicky náročného zaměstnání. Našla jsem si nové, zaměstnavatel mi umožnil zkrácený šesti hodinový úvazek, jako důvod jsem při pohovoru uvedla skloubení péče o malé dítě při dojíždění a také zdravotní omezení (sníženou odolnost proti stresu a psychické zátěži). Přibližně rok vše fungovalo, zapracovala jsem se rychle, spokojená byla vedoucí i já. Změna nastala po nečekaném nástupu kolegyně na rizikové těhotenství. Vedoucí mi předala téměř všechny její pracovní povinnosti (měla plný úvazek), což vůbec nebylo původně dohodnuto, že by mi mohly někdy k mé práci přibýt další povinnosti, navíc objemem zákonitě přesahující můj pracovní úvazek.

Na moje upozornění, že tolik práce nemůžu na zkrácený úvazek zvládat, aby práci rozvrhla mezi více zaměstnanců vedoucí nijak nereflektovala.Když jsem práci v prac.době nezvládala nesla mé opakované žádosti dost nelibě (zřejmě pod tlakem ostatních kolegů,kteří další práci navíc také odmítali) mi důrazně přede všemi sdělila, že to jsou závažné organizační důvody a že mám povinnost být v práci přesčas, jako ostatní (s 8 hod. pr.dobou).

Po 2 měsících tohoto psychickém náporu se mi depresivní příhoda opět vrátila. Fyzické obtíže a úzkostné stavy byly už neúnosné. Jsem nyní třetí měsíc v pracovní neschopnosti.

Zajímá mě, jestli po ukončení pracovní neschopnosti můžu regulerně požadovat po zaměstnavateli úpravu pracovní náplně na původní rozsah z důvodu aktuálních zdravotních omezení, jestli mám požadavek podložit např. zdravotní zprávou od lékaře nebo mám zprávu raději předat závodnímu lékaři s požadavkem na úpravu pracovních podmínek.

Je vůbec možné,aby zaměstnavatel mohl neomezeně přidávat další a další pracovní povinnosti bez ohledu na pracovní úvazek a požadovat přesčasy?

Děkuji předem za odpovědi.

Noja

Odpověď:

Dobrý den,

zákoník práce v § 78 odst. 1 písm. i jasně stanoví, že zaměstnancům s kratším pracovním úvazkem bez jejich souhlasu nelze uložit práci přes čas. Nejedná se pouze o náš názor, ale podobné tvrzení naleznete i zde na stránkách Státního úřadu inspekce práce - jehož názor může mít pro zaměstnavatele větší váhu.

Za to, že odmítnete vykonávat práci přes čas, Vám nemůže zaměstnavatel podle zákona ukládat žádné postihy. Naopak jemu hrozí pokuta ze strany Státního úřadu inspekce práce.

Pro podložení tohoto názoru předkládáme ještě odkaz na článek věnující se stejné otázce zde.

Po zaměstnavateli můžete oprávněně požadovat, aby vám práci přes čas neukládal. Navrhujeme si předem písemně připravit argumenty proč po Vás zaměstnavatel nemůže práci přes čas požadovat, abyste se vyhnula situaci, kdy Vás zaměstnavatel umlčí z pozice nadřízeného.

Doporučujeme Vám hledat dohodu se zaměstnavatelem, např. nabídnout počet hodin, které jste ochotna odpracovat navíc, nicméně určení této doby je na rozdíl od pracovníků na plný úvazek pouze na Vás a Vaši vstřícnosti vůči zaměstnavateli.

S pozdravy,
Vaše Férová nemocnice

7.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS