Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítám léčbu ... dg. paranoidni schizofrenie.

Dobrý den,

v pěti letech jsem prodělala zánět mozku a byla sledována na neurologii a psychiatrii. Celý život tím že jsem prý jiná (nezapadám do kolektivu) jsem stále bez zaměstnání. Mám i sociální fobii a mnoho dalšího, těžkou smíšenou psychiatrickou poruchu. Úřad práce mě donutil svou situaci řešit s psychiatrií, abych si zažádala o invalidní důchod, poněvadž nejsem schopna ničeho, miluji samotu a nesnesu lidi kolem sebe.

Dělali mi psycho testy a iq testy a jiné … prý mám paranoidní schizofrenii ... doktor mi píše pořád nějaké léky ale já je neberu ... poněvadž se cítím být zdravá ... po lécích mi je akorát zle a stále se mi chce spát. Když odmítám léčbu, poněvadž se necítím být nemocná, co se může stát?

Děkuji.

Veronika

Odpověď:

Dobrý den,

V naší poradně nepůsobí lékaři a nejsme tedy schopni posoudit správnost postupu Vašeho lékaře, ale můžeme Vám nabídnout odpověď z právního hlediska.

Obecně platí, že léčbu lze pacientovi poskytovat pouze s jeho souhlasem k tomu viz § 28 zákona o poskytování zdravotních služeb (zde). Pokud tedy odmítáte léčbu, využíváte svého práva nesouhlasit s jejím poskytováním, za což nemůžete být nijak sankciována.

Zákon poskytování zdravotních služeb upravuje i možnost, že Vám neodkladná péče bude poskytnuta i bez Vašeho souhlasu, nicméně muselo by se jednat o stav, kdy nejste schopna rozhodovat sama o sobě a neposkytnutí péče by pro Vás znamenalo bezprostřední ohrožení zdraví (viz zde).

Pokud je Váš zdravotní stav dlouhodobě stabilizovaný a odmítání léčby Vás bezprostředně neohrožuje na zdraví, což pro nás vyplývá z Vašeho dotazu, nevidíme zde důvod, proč byste měla být za odmítání léčby jakkoliv sankcionována. Nicméně Vám doporučujeme konzultovat Váš přístup k medikaci s Vaším lékařem.

S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice

26.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS