Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedobrovolné léčení dospělé osoby

Dobrý den,

mám dospělou dceru (30 let), která zřejmě propadla automatům a sázkám. Již několikrát jsme zaplatili dluhy, které díky tomu nabrala, situace se neustále opakuje, zaplatíme, jsou další, ohrožuje to už všechny nejbližší, byli jsme nuceni jí zrušit trvalý pobyt, nyní bydlí s přítelem a dcerou 5 let. Několikrát si již sáhla na život (demonstrativní sebevražda), vždy jí propustili domů, aniž by se cokoliv řešilo, s námi nechtěl nikdo mluvit, je prý dospělá. V současné době situace vygradovala, neplatí ani nájem, vše je na rodině, další dluhy, aby měla peníze na hraní. K léčení nechce přistoupit dobrovolně, neznáme způsob, jak jí přinutit a chceme pomoci. Pokud s ní chceme promluvit o její bezvýchodné situaci, řekne, že uteče někam s malou. Máme velký strach nejen o vnučku, ale i o ní, aby si opět nesáhla na život. Stav je nyní naprosto neúnosný a není s ní možná jakákoliv domluva, odmítá veškeré naše argumenty i pomocnou ruku. Léčit se dobrovolně nepůjde.

Máme nějakou možnost jí z tohoto bludného kruhu dostat? Velmi děkuji za odpověď, jsme naprosto zoufalí.

zizi

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Zákon o zdravotních službách ve svém ustanovení § 38 (online dostupný například zde) stanoví podmínky, za kterých je možné hospitalizovat osobu bez souhlasu – jedná se o tyto případy:

a)    Pravomocným rozhodnutím soudu mu byla nařízena ochranná léčba, izolace nebo bylo, dle jiných právních předpisů, nařízeno vyšetření jeho zdravotního stavu

b)    Bezprostředně ohrožuje sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto chorobou trpí nebo je pod vlivem návykové látky

c)     Jeho zdravotní stav vyžaduje poskytnutí neodkladné péče a nelze od něj souhlas získat.

Ve Vašem případě se jedná o duševní poruchu (dle Mezinárodní klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů v kapitole V. Duševní poruchy a poruchy chování pod diagnózou „F63.0 Patologické hráčství“), proto považujeme za možné hospitalizovat Vaši dceru i bez jejího souhlasu.

Podmínky z § 38 odst. 1 písm. b) zákona o zdravotních službách musí být naplněny kumulativně (tedy všechny zároveň) – z našeho pohledu tyto podmínky naplněny jsou, je ovšem problematické hospitalizovat osobu, která se nachází ve svém domácím prostředí, protože obvykle není naplněna podmínka „bezprostředního ohrožení“. V podstatě jedinou Vaší možností je přivolat lékaře ve chvíli, kdy by se Vaše dcera opět pokusila o „demonstrativní sebevraždu“ nebo jinak ohrožovala sebe nebo své okolí – přivolaný lékař již může rozhodnout o její hospitalizaci.

Klíčovou informací tedy zde je, že patologické hráčství je duševní poruchou a osobu s duševní poruchou je možné hospitalizovat i bez jejího souhlasu. Je ovšem nutné dokázat, že taková osoba bezprostředně ohrožuje sebe nebo své okolí, což je v domácím prostředí obtížné. Jednou z možností je, domluvit se s příslušným zdravotním střediskem nebo lékařem, který by se mohl v případě potřeby ihned dostavit a rozhodnout o hospitalizaci Vaší dcery.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

3.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS