Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedobrovolná hospitalizace v psychiatrické nemocnici přestože pacient přijel dobrovolně?

Dobrý den,

manželka je nedobrovolně hospitalizována v psychiatrické nemocnici s depresí. Přestože se pro hospitalizaci rozhodla sama po konzultaci se svojí ambulantní lékařkou a manželku jsem přivezl sám a dobrovolně a rozhodně bezprostředně nikoho neohrožovala a ani sebe, tak na příjmu byla přijata nedobrovolně a přijímací lékař vše vysvětlil tím, že to je jen "formalita", především z důvodu nezvyklé doby (bylo to večer před svátkem).

A manželka i já jsme mu uvěřili, ale rozhodně se nestalo, že by byl před manželku položen souhlas s hospitalizací a ona jej odmítla podepsat. Bohužel během následujících dní se manželčin stav zhoršil a jsem přesvědčen, že právě z důvodu nedobrovolné hospitalizace, kdy manželce došlo, že ač se přijela dobrovolně léčit, tak místo toho je "zavřená" ("a oni ji už nepustí").

U soudu již nebyla schopná dostatečně vyargumentovat, že je tam dobrovolně a já jsem u něho bohužel nebyl, přidělený právní zástupce spíše dal na lékařskou zprávu a soud nedobrovolnou hospitalizaci potvrdil. Během následujících 14 dní, se manželka ze středně těžké deprese dostala až na těžkou s psychotickými příznaky a jak jsem už uvedl domnívám se, že právě kvůli nečestnému jednání nemocnice.

Několikrát jsme se s manželkou ptali na možnost podepsání dodatečného souhlasu s hospitalizací, ale pokaždé jsme byli odmítnuti s tím, že jí to bude dáno k podpisu až lékaři dospějí k názoru, že je ve vhodném zdravotním stavu. Bohužel manželčino svědectví je tč. nemožné vzhledem ke ztrátě paměti (léčba ECT).

Odvolání prostřednictvím přiděleného právního zástupce podala a běží. Manželka již byla dokonce několik dní doma na propustce, ale přesto ji souhlas s dobrovolnou hospitalizací nebyl dán k podpisu.
 

Může lékař na příjmu přijmout pacienta nedobrovolně i když pacient nemá nic proti dobrovolnému příjmu?

Mohou lékaři odmítat dodatečný pacientův souhlas s hospitalizací?
Nebyl spáchán nějaký trestný čin nebo přestupek?
 

Absolutně nechápu přístup k mé manželce, jakoby lékaři nebrali v potaz, že pokud by se v budoucnu její stav znovu zhoršil, těžko už bude po takovém "férovém" přístupu hospitalizaci zvažovat.

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

případy, kdy je možné pacienta hospitalizovat proti jeho vůli, jsou vymezeny v zákoně o zdravotních službách v § 38 a od tohoto výčtu se nelze odchýlit. Dle Vašeho popisu nebyl naplněn žádný z důvodů hospitalizace bez souhlasu pacienta a jednání lékaře se tak jeví v rozporu se zákonem. Za uvedené jednání může být poskytovateli zdravotních služeb (nemocnici) uložena pokuta do výše až 500 000 Kč na základě § 177 odst. 4 písm. b) zákona o zdravotních službách za poskytnutí zdravotních služeb bez souhlasu pacienta, ukládání takovéto pokuty přísluší ministerstvu zdravotnictví.

Kontrola jednání nemocnice jako místa, kde jsou drženy osoby omezené na svobodě náleží Veřejnému ochránci práv, zvažte, zda neinformovat i jeho (k tomu více viz zde).

Na chování konkrétního lékaře můžete podat stížnost podávání stížností se podrobně věnujeme na našich stránkách viz zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

2.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS