Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návštěva psychologa a posudek od lékaře o zdravotní způsobilosti

Dobrý den,

je mi 21 let a na základě doporučení od mého praktického lékaře jsem objednána k psychologovi. Tudíž má mé problémy zapsané v kartě. Zajímalo by mne, jestli se můj budoucí zaměstnavatel dozví o mé návštěvě psychologa, až budu žádat o práci a bude potřeba vstupní prohlídka a posudek od praktika. Studuji pedagogické zaměření, takže psychické zdraví je v tomto oboru důležité.

Děkuji za odpověď

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

Váš budoucí zaměstnavatel se dozví pouze, zda jste zdravotně způsobilá či nezpůsobilá k výkonu Vámi zvolené práce, Vaše konkrétní zdravotní problémy mu být sdělovány nemohou.

Závodní / pracovní lékař má k dispozici výpis z dokumentace od Vašeho praktického lékaře. V tomto výpisu se mohou ocitnout pouze věci, které má Váš praktický lékař ve své zdravotnické dokumentaci, přičemž je pravděpodobné, že od psychologa obdrží pouze zprávy o Vaší návštěvě, které obsahují pouze zlomek z řešených problémů. Výpis z dokumentace od praktického lékaře předáváte závodnímu lékaři Vy, takže máte kontrolu nad tím, jaké informace jsou o Vás předávány. Nicméně nepředání výpisu povede ke konstatování zdravotní nezpůsobilosti.

Psychické problémy mohou skutečně představovat překážku pro výkon pedagogického povolání, nicméně musí se dle vyhlášky o pracovně lékařských službách jednat o akutní prognosticky závažná duševní onemocnění (jedná se pravděpodobně převážně o onemocnění vyžadující kromě péče psychologa i psychiatrickou péči). V případě, že je onemocnění závažné ale není akutní má o zdravotní způsobilosti rozhodnout psychiatr.

Docházení k psychologovi, za předpokladu, že nebudete odeslána do psychiatrické péče a nebude Vám stanovena diagnóza,  by Vás tedy nemělo ohrozit ve Vaší kariéře.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

15.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS