Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může mi rektor / děkan vysoké školy odebrat práva a uložit na psychiatrii?

Mohou mi jako slovenské studující na české univerzitě (konkrétně přes studijní oddělení, ale jde to přes rektora / děkana) odebrat svéprávnost anebo na mě zavolat záchranku a následně mě dát uložit na psychiatrii nebo rovnou do léčebny na základě toho, že jsem si podala návrh na individuální studijní plán kvůli zdravotním problémům psychickým (těžší deprese, panická porucha), což vyžaduje, aby jsem předložila konkrétní potvrzení od lékaře o problému (v mém případě jsem možná chybně doložila lékařskou zprávu o nynějších problémech a diagnózu)? Podotýkám, že se ambulatně léčím s oběma diagnózami a neučinila jsem nic, co by někoho ohrožovalo. Teda mohou se mě pokusit uložit do psychiatrické léčebny na základě této diagnózy? A taky jestli mi mohou bez soudu a bez právníka odebrat svéprávnost - opět na základě diagnózy? Mám se totiž cituji "dostavit na studijní oddělení vzdát se právní moci". Prosím vás o radu. Děkuji za pomoc.

Sofiana

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu výplá několik otázek:

  1. jak se omezuje svéprávnost,
  2. co může rektor / děkan konat v případě zjištění psychické nemoci u studenta,
  3. jaká má oprávnění studijní oddělení; co musíte na studijní oddělení doložit pro potřeby udělení individuálního studijního plánu.

Pokud máte pochybnosti o tom, co Vás na studijním oddělení čeká, informujte se předem telefonicky, v čem spočívá výzva k dostavení se (zřejmě došlo k nedorozumnění a výzva směřovala spíše ke vzdání se opravných prostředků proti rozhodnutí o individuálním studijním plánu). Studijní oddělení opravdu nemůže studentovi omezit svéprávnost.

Omezit svéprávnost může pouze soud a to až po předchozím shlédnutí dotyčné osoby. U tohoto řízení není povinné zastoupení advokátem, lze tak učinit i bez něj. Soud ale v takovém řízení jmenuje posuzované osobě opatrovníka, který by měl hájit její oprávněné zájmy. Návrh k omezení svéprávnosti zpravidla podává buďto určitý státní orgán nebo zdravotnické zařízení, kde se dotyčná osoba léčí (zpravidla až tehdy, pokud jsou pro to závažné důvody). Vzhledem k tomu, že se řádně léčíte a nikoho neohrožujete, rektor / děkan v takovém případě nemá důvod ani volat záchranku. Rektor, děkan ani studijní oddělení dále nemá žádnou možnost uložit některého studenta na psychiatrii (o tomto rozhoduje pouze lékař).

Co se týče poskytování informací a sdělení diagnózy škole pro účely přiznání individuálního studijního plánu, opět se informujte na konkrétním studijním oddělení, co po Vás požadují. Nemusíte ale předkládat konkrétní znění diagnózy - lékař by měl vysvětlit Vaši situaci tak, aby bylo zřejmé, že nejste schopná plnit školní povinnosti v časovém rozsahu stanoveném studijním plánem, a to ze zdravotních důvodů (nesmí sdělit diagnózu).

Vaše Férová nemocnice

24.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS