Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost změnit léčebný ústav při nařízené ústavní léčbě

Můj syn (38 let) trpí psychickými problémy již více než 10 let (schizofrenii) léčba probíhá převážně nedobrovolně, nyní má soudem nařízenou ústavní psychiatrickou léčbu. Na těchto uzavřených odděleních jsou léčeni pacienti s rozdílným stupněm postižení a nemoci - prostředí různorodé až nelidské. Ze zařízení utekl, je možné dobrovolně nastoupit léčbu v jiném psychiatrickém zařízení? Má omezenou svéprávnost pouze v nakládání s fin.prostředky. Byla jsem soudem ustanovena jako opatrovník. Prosím o radu co v tomto případě mám dělat - je zima, nevím kde je, nemá finance, a do tohoto prostředí se už v žádném případě nechce vrátit (pacienti před sebou onanovali, pomočovali a pokáleli se, mnozí dementní) zařízení nemá možnost rozlišit pacienty dle diagnozy. Potřebuji také poradit co mám dělat jestliže se syn objeví doma nebo bude potřebovat pomoc (oblečení, stravu...)? Děkuji.

Dušan

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že nevíte kde se Váš syn nachází. Doufáme, že už se ale objevil a je v pořádku.

Z Vašeho dotazu není zcela patrné, zda "soudem nařízenou psychiatrickou léčbou" myslíte ochranné léčení dle trestního zákoníku nebo pouze rozhodnutí v detenčním řízení (nedobrovolná hospitalizace) dle občanského soudního řádu. 

Jedná-li se o nedobrovolnou hospitalizaci, pak Vašemu synovi za útěk nehrozí žádný postih, maximálně pokuta.

Pokud se však jedná o ochranné léčení, jednání, kterého se Váš syn dopustil - útěk z ústavu, ve kterém probíhalo soudně nařízené léčení - je trestným činem maření výkonu úředního rozhodnutí a může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Jestliže se Váš syn už nechce do daného zařízení vrátit, pokuste se podat podnět k soudu, aby rozhodnutím změnil místo výkonu ochranného léčení a pokud to bude možné, změnit také ústavní léčbu na léčbu ambulantní. Je možné, že přihlédne i k přání syna, kde bude chtít být umístěn. Je-li Váš syn zbaven způsobilosti k právním úkonům pouze v nakládání s finančními prostředky, pak v ostatních věcech o sobě plnohodnotně rozhoduje sám.

V případě návratu syna domů, rozhodně nejste povinna tuto skutečnost oznamovat příslušným orgánům z důvodu vystavení osoby blízké trestnímu stíhání. Pro radu ohledně výběru jiného umístění i informací, jak se zachovat v případě návratu syna domů bude nejlepší vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Pro konzultaci Vám můžeme doporučit například sdružení Fokus pro péči o duševně nemocné.

Vaše Férová nemocnice

 

4.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS