Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařský posudek o pracovní schopnosti - schizofrenie

Dobrý den,

jsem studentkou 4.ročníku pedagogické fakulty a před rokem a půl mi byla po cca 5. týdenní léčbě v psychiatrické léčebně stanovena diagnóza schizofrenie. Mám několik dotazů.

Již rok a půl jsem bez příznaků s minimem léků a myslím, že onu nemoc ani nemám, chtěla bych se zeptat je možnost nechat přezkoumat svůj zdravotní stav? Jak postupovat?

Na psychiatrii jsem se ocitla po větším psychickém šoku a chvíli jsem v psychóze pobyla, původní má diagnóza byla akutní psychotická polymorfní porucha s prvky schizofrenie, což si myslím, že byla správná diagnóza, ale lékaři mi po pěti týdnech diagnózu změnili na schizofrenii, je to vůbec běžné stanovit takto závažnou diagnózu jen na základě pětitýdenní léčby? Někde jsem četla, že je potřeba sledovat pacienta alespoň rok.

Další můj dotaz se týká povolání, chtěla bych nastoupit jako asistentka pedagoga do speciální školy a můj dotaz se týká lékařského posudku závodního lékaře, já se cítím plně zdravá i má psychiatrička, u mě neshledává žádná pracovní omezení, je možné, že závodní lékař mě shledá práce neschopnou, i když práce schopná jsem? Může vyžadovat posudek psychiatra? Jak se postupuje, tato diagnóza mě velmi stigmatizuje a děsí v pracovním procesu nebo můžu požádat obvodního lékaře o to, aby do výpisu onu diagnozu nezmiňoval?

Jak se bránit a uhájit svoji práci?

Děkuji za odpověď

Niki

Odpověď:

Dobrý den,

možnost nechat přezkoumat svůj zdravotní stav máte, na možnostech jak to provést bude nejvhodnější domluvit se s Vaší psychiatričkou. Nové posouzení zdravotního stavu, ale nepovede k odstranění předešlých diagnóz, ty zůstávají ve Vaší zdravotnické dokumentaci po dobu stanovenou vyhláškou (viz příloha č. 3 zde). Výsledek nového posouzení Vašeho zdravotního stavu, tak bude např., že Vaše nemoc je v remisi, nebo že Vám aktuálně byla diagnostikována nemoc jiná, nicméně informace o nemoci předešlé ve Vaší zdravotnické dokumentaci zůstanou.

Postup pro stanovování diagnóz zákon ani vyhláška bohužel nestanovuje a záleží, tak na lékařích jaký postup zvolí jedinou podmínkou, je, aby tento postu byl v souladu s aktuálními poznatky lékařské vědy. Existuje zde teoreticky možnost podat na postup lékařů stížnost, v níž budete jejich postup rozporovat, nicméně nedomníváme se, že by takový postup byl ve Vaší situaci smysluplný.

Co se týče Vaší zdravotní způsobilosti k výkonu povolání asistentky pedagoga, tak schizofrenie pokud nemá v konkrétním případě nepříznivou prognózu, není překážkou pro výkon Vámi zvoleného povolání. Dle přílohy č. 2 k vyhlášce č. 79/2013 Sb., část II bod 1) (viz zde) bude pravděpodobně závodní lékař požadovat vyšetření psychiatrem, než se rozhodne o Vaší zdravotní způsobilosti. Pokud Vaše psychiatrička neshledává překážky pro výkon povolání asistenta pedagoga, máte dobré šance k tomu být shledána zdravotně způsobilou k výkonu této práce.

Co se týče žádosti na praktického lékaře, aby určitou diagnózu do výpisu neuvedl, tak praktický lékař do výpisu uvádí všechny informace, které považuje za rozhodné pro výkon práce. Požádat praktického lékaře o uvedení pouze aktuální diagnózy a ne diagnóz předešlých můžete, nicméně právní nárok na to, aby tak učinil, neexistuje.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

5.5.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS