Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak se bránit proti nedobrovolnému zavřeni na psychiatrii

Dobrý den chtěl jsem se zeptat,

jestli se dá nejak bránit proti nedobrovolnému zavření na psychiatrii, již dvakrát jsem se pokusil o sebevraždu a teď po druhém pokusu mě tady zavřeli nedobrovolně, chci se léčit a docházet k doktorovi ale ambulantně, je nějaká možnost jak se odsud dostat dřív než rozhodne soud.

Reverz mi dát podepsat nechtějí.

Děkuji za odpověď

2Beat

Odpověď:

Dobrý den,

z pohledu zákona hospitalizaci proti vůli pacienta upravuje § 38 a násl. zákona o zdravotních službách (viz zde). Ve Vašem případě bylo pravděpodobně důvodem hospitalizace bezprostřední ohrožení na životě, hospitalizace má tedy právní podklad.

Postup soudu, který rozhoduje o pokračování nedobrovolné hospitalizace upravuje zákon o zvláštních řízeních soudních v § 75 a násl. (viz zde), soud do sedmi dnů od doby, kdy se o Vaší hospitalizaci dozvěděl (poskytovatel zdravotních služeb, musí soud informovat do 24 hodin od převzetí pacienta) musí rozhodnout, zda je Vaše hospitalizace přípustná, pokud rozhodne o její přípustnosti, musí vydat další rozhodnutí, kterým určí dobu trvání hospitalizace.

I do vydání tohoto rozhodnutí můžete být propuštěn na základě rozhodnutí lékařů, bez ohledu na rozhodnutí soudu. (viz zde)

Dále na Váš případ dopadá § 104 a násl. občanského zákoníku (viz zde), zde je významné ustanovení, že hospitalizace má být nařízena jen jestliže nemůže být stejného účinku dosaženo méně omezujícím způsobem.

Možnost jak se z léčebny dostat dřív než rozhodne soud ve Vašem případě, představuje rozhodnutí lékařů o Vašem propuštění, které vydají pokud se budou domnívat, že došlo ke zlepšení Vašeho stavu.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

30.12.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS