Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak pomoci příbuznému s duševní nemocí, pokud si to neuvědomuje?

Dobrý den,

chtěli jsme Vás poprosit o radu v jisté záležitosti. Jedná se o zdravotní stav mé matky, která dle mé konzultace s psychiatry a jejím obvodním lékařem trpí zřejmě paranoidní schizofrenií. Dle názoru těchto odborných pracovníků by matka musela mít náhled o své nemoci, což v žádném případě nemá – jakmile jsme s ní tento problém chtěli řešit, bylo zle a jsme ti nejhorší, co podle ní nic neřeší. Matka podniká a už více než rok upadá do dluhů, odmítá si své závazky platit, protože tvrdí, že je ve svém oboru nejlepší na světě a všechno za ní budou platit jiní. Psychiatři nám říkali, že pokud matka nespolupracuje, nezbývá nám než s ní přerušit styky a nechat jí tzv. „padnout“. Ale s touto variantou se pořád nemůžeme vyrovnat. Teď už jí totiž postihlo několik exekucí a za chvíli nebude mít z čeho žít. Jsme úplně bezradní a nevíme, co v této situaci máme dělat.

Rádi bychom Vás touto cestou požádali o pomoc, případně nasměrování, jak by se tento problém dal řešit. Nechceme, aby to dopadlo až do extrému, že by někoho napadla nebo si sáhla na život. Poslední dobou se stává, že verbálně napadá známé, bývalé zákazníky i rodinu a obviňuje je ze své životní situace. Dále obesílá všemožné instituce včetně například prezidentské kanceláře, hejtmana, hospodářské kriminálky atd., a žádá je o pomoc s její situací.

Předem děkuji za odpověď.

fidorka

Odpověď:

Dobrý den,

péče o osoby s duševním onemocněním, které nenaplňují podmínky pro nedobrovolnou hospitalizaci a odmítají se léčit, bohužel v ČR není příliš dostupná. I když první terénní týmy, které by měly být schopny s člověkem s duševním onemocněním pracovat v jeho přirozeném prostředí a vést ho k získání náhledu vznikají, tak se prozatím v žádném případě nejedná o službu dostupnou po celé ČR. Kontakt na tyto terénní týmy dostupné v místě Vašeho bydliště by Vám mohly poskytnout organizace zabývající se pomocí osobám s duševním onemocněním např. organizace Fokus, viz zde.

Názor psychiatrů, že byste od Vaší matky měli "dát ruce pryč" a čekat až "padne" je drastický a směřuje k řešení formou nedobrovolné hospitalizace a nedobrovolné léčby. Více k nedobrovolným hospitalizacím a podmínkám, které pro jejich uplatnění musí být naplněny, naleznete zde. Ačkoliv souhlasíme s tím, že šance, že se Vaše matka rozhodne pro léčbu dobrovolně, mohou být malé, tak nevidíme, jak by vzrostly tím, že s ní přerušíte kontakt. Zvažte, zda kontaktovat některou organizaci příbuzných osob s duševním onemocněním např. zde, zkušenosti osob, které si prošly podobnou situací, mohou být užitečné a mohou poskytnout potřebnou podporu.

Co se týče dluhové situace Vaší matky tak z právního hlediska lze uvažovat o neplatnosti právního jednání, které vedlo k jejímu zadlužení, a to právě z důvodu duševní poruchy viz § 581 Občanského zákoníku zde. Tento postup by mohl být užitečný, zejména pokud si Vaše matka "napůjčovala" na vysoký a nevýhodný úrok, šlo by možná dosáhnout toho, aby vracela pouze částku, kterou si skutečně půjčila. Nicméně zde by bylo vhodné obrátit se na advokáta. Nejtvrdším právním prostředkem, kterého lze k řešení dluhové situace Vaší matky využít, je podání návrhu na omezení svéprávnosti Vaší matky např. v rozsahu částky, se kterou může samostatně nakládat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

21.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS